Ramsj

James Trager: The New York chronology. Paperback, Harper 2003, 933 blz., van €25,- voor €7,95. Scheltema Amsterdam

`Dazzling... A miracle of research, vision, and wit', schreef Anthony Lewis over deze vuistdikke, streng chronologisch opgezette geschiedenis van New York. Vanaf 1524 toen de Florentijnse zeevaarder Giovanni da Verrazano voet zette op een eiland dat hij Angoulême doopte (het latere Manhattan) tot aan de sluiting op 29 september 2002 van de bekende Joodse delicatessenzaak Ratner's in de Lower East Side. De duizenden historische feiten zijn onderverdeeld (via symbolen) in onderwerpen als politieke gebeurtenissen, handel, muziek, literatuur, etc.

Margaret Plant: Venice. Fragile city 1797-1997. Gebonden, Yale University Press, 550 blz., van €56,- voor €29,98. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

Prachtig boek over Venetië, met nadruk op de culturele geschiedenis van de stad en de tientallen buitenlandse schrijvers, schilders, musici en filmmakers die er hebben gewoond en gewerkt. Daarnaast aandacht voor de stedebouwkundige veranderingen die Venetië sinds 1797 heeft ondergaan, de voortdurende dreiging van de zee, en de huidige pogingen om de toekomst van de stad en de vele beroemde gebouwen veilig te stellen. Grondige opzet, met achter in het boek maar liefst zeventig pagina's met noten.

Catherine McDermott: Made in Britain. Tradition and style in contemporary British fashion. Gebonden, Mitchell Beazley 2002, 206 blz., van €45,30 voor €12,50. Nayler en Co Den Haag (070-3605454)

Leuk en vrolijk overzicht van de Britse mode in de twintigste eeuw. Onderwerpen die aan bod komen zijn de nog altijd sterke positie van de kleermakerijen in het Londense Savile Row, en de `rebranding' van klassieke kledingmerken als Burberry en Jaeger (vroeger befaamd en tegelijk gevreesd vanwege hun stugge en stijve, maar oerdegelijke ondergoed). Het laatste hoofdstuk is gewijd aan toonaangevende modeontwerpers als Vivienne Westwood en Alexander McQueen.

Robbert and Rudolf Das: Roads into the future. Gebonden, Tirion 1995, 231 blz., van €36,- voor €15,-. Steven Sterk Utrecht, Scheltema, Amsterdam

De Amerikaanse versie van een boek dat oorspronkelijk in het Nederlands verscheen. Het werpt een blik in de toekomst van het mondiale transportwezen, zoals gezien door de ogen van de gebroeders Das: technisch tekenaars en futurologen. De honderden illustraties van gigantische vliegtuigen, schepen, ondergrondse spoorlijnen en havencomplexen gaan vergezeld met een opmerkelijk optimistisch wereldbeeld waarin de kloof in welvaart tussen het noordelijk en het zuidelijk halfrond volledig verdwijnt.

Sjoerd de Jong en Baukje Brugman (samenstelling): Op zoek naar de pool. Het beste van H.J.A. Hofland. Paperback, De Bezige Bij 2002, 463 blz., van €25,50 voor €7,99. De Slegte

Eerbetoon aan H.J.A.Hofland, samengesteld naar aanleiding van de vijfenzeventigste verjaardag van de man die door zijn collega's werd uitgeroepen tot Nederlands journalist van de eeuw. Bundel bevat ruim dertig artikelen, reportages, columns en overpeinzingen. Scherpzinnig en geestig, of het nu gaat over de internationale politiek of over Hoflands eigen uitvindingen als de motorklomp en de muziekwindmachine.

Olivier Bertrand: Rik Wouters. Visies op een levensloop. Gebonden in cassette, Belgian Art Research Institute 2000, 523 blz., van €98,- voor €29,50. De Slegte

`Er gaan nog drie dagen in alle stilte voorbij. Rik kan niet meer spreken. Zijn mond is voor altijd gesloten, maar zijn hand kan de mijne niet lossen. De verpleegster dient zijn hand weg te nemen en daarmee verbreekt ze ook de laatste levensdraad die ons verbindt. Hij sterft in de nacht van 11 juli 1916', aldus besluit Nel Wouters het roerende levensverhaal van haar man, de Belgische fauvist Rik Wouters die in 1916, op 34-jarige leeftijd, aan kanker overlijdt. Naast het volledige levensverhaal/dagboek van Nel, bevat het vorstelijk uitgegeven boek van Bertrand een uitgebreide biografie van de schilder, en een ruime keuze uit diens brieven. Ook bij De Slegte: Rubens. Venus & Madonna van Frank Heirman, een lichtvoetig geschreven boekje over de grote Vlaamse barokschilder (van €20,- voor €5,99). Bij Steven Sterk is te vinden: De brieven van Vincent van Gogh. Een keuze door Ronald de Leeuw. Mooi verzorgd, met uitstekende toelichtingen van De Leeuw, oud-directeur van het Van Gogh Museum. Van €34,95 voor €15,-.

Hannah Arendt: The origins of totalitarianism. Paperback, Harvest 2002, 527 blz., van €24,50 voor €9,95. The American Book Center Amsterdam (020-6255537)

`A great book. Deeply thought-out and conscientiously documented, it will take its place among the major writings of our times,' schreef H. Stuart Hughes indertijd over de inmiddels klassieke studie van Hannah Arendt (1906-1975), die voor het eerst verscheen in 1951. Boek begint met de opkomst van het antisemitisme in het negentiende-eeuwse Europa en de Europese koloniale expansie vanaf 1884, waarna een analyse volgt van de twee totalitaire staten bij uitstek: nazi-Duitsland en Rusland onder Stalin.