Pleidooi: verdeel Kosovo

De Servische president, Boris Tadić, heeft gisteren formeel de verdeling van Kosovo in een Albanees en een Servisch deel voorgesteld.

Tadić had het concept van een verdeling van Kosovo eerder deze week al besproken met de Russische president Poetin. In Servië was daarop een golf van kritiek losgebarsten. De ultra-nationalisten beschuldigden Tadić van landverraad en willen hem door het parlement laten afzetten en de regering liet geïrriteerd weten dat zij niet op de hoogte was gebracht van Tadić' voorstel. Daarop legde de president het gisteren de regering formeel voor.

Of het deel gaat uitmaken van de strategie van de Serviërs tijdens de onderhandelingen over de toekomst van Kosovo is nog onduidelijk. De onderhandelingen werden deze week in Kosovo geopend door VN-gezant Martti Ahtisaari, die na overleg met alle partijen in Kosovo gisteren naar Belgrado kwam voor overleg met het Servische onderhandelingsteam. Pas gisteren slaagden de Serviërs er na lang ruziën in dat onderhandelingsteam samen te stellen. Het wordt geleid door Tadić, de Servische premier Vojislav Koštunica en de minister van Buitenlandse Zaken van de unie Servië en Montenegro, Vuk Drašković. Onder de overige leden van de delegatie bevinden zich twee vertegenwoordigers van de Kosovo-Serviërs. Volens Servische media bestaan binnen het team meningsverschillen over de te volgen strategie.

VN-gezant Ahtisaari is tot januari bezig standpunten te inventariseren - die van de partijen in Kosovo en Servië, die van de buurlanden op de Balkan en die van de internationale gemeenschap. In januari zouden directe onderhandelingen moeten beginnen in Wenen. De Serviërs willen dat Kosovo hoe dan ook deel blijft uitmaken van Servië; wel zou de regio maximale autonomie moeten krijgen. De Kosovo-Albanezen eisen volledige onafhankelijkheid, van een verdeling willen ze niets weten. Ze wijzen daarbij onder andere op Bosnië, dat tien jaar geleden in twee territoriale entiteiten werd verdeeld. Die verdeling wordt nu met veel moeite door de internationale gemeenschap ongedaan gemaakt.

De VS en de EU willen evenmin van een verdeling van Kosovo weten. Kai Eide, de Noorse gezant die in opdracht van de VN een rapport heeft opgesteld over de democratisering in Kosovo, lijkt echter wel heil te zien in een opdeling van de regio.