Pas verschenen

Fouad Laroui: Het tragische einde van Philomène Tralala (La Fin Tragique de Philomène Tralala). Vert. Frans van Woerden. G.A. van Oorschot, 130 blz. €15,-

Nieuwe roman van schrijver en milieuwetenschapper Fouad Laroui, over een energieke, vrijgevochten, zwarte, lesbische moslima die carrière wil maken in het Parijse literaire wereldje. ,,Ze vecht ook met haar vuisten tegen overheersende mannen. Dat loopt niet goed af'' zei Laroui in een interview met deze krant (Opinie & Debat, 15.10.05).

Viktor Jerofejev: Goede Stalin (Chorosjij Stalin). Vert. Arie van der Ent, Meulenhoff, 320 blz. €24,95

Autobiografische roman van de Russische schrijver Viktor Jerofejev (1947) over hoe de idealen van de zoon de vader ten val brengen. Jerofejev kreeg in 1978 drieëntwintig Russische schrijvers zover om de censuur te negeren en zonder enige toestemming een dikke almanak uit te brengen: Metropolj.

Barbara Voors: De zussen van mijn dochters (Mina döttrars systrar). Vert. Ydelet Westra, De Geus, 380 blz. €22,50

Roman van de Zweeds-Nederlandse schrijfster Barbara Voors (1967) over drie zusters van wie twee zich uitstekend staande weten te houden maar de derde, de jongste, niet. Voors schreef al eerder over zusterschap. In 1999 verscheen Zusje van me, een met `grote, dwingende intensiteit geschreven roman (Kester Freriks in Boeken, 27.08.99).

Julien Weverbergh: weverbergh '30-'70 Herinneringen van een letterkundig omnivoor. De Arbeiderspers, 350 blz. €21,95

Memoires van de Belgische schrijver Julien Weverbergh (1930) waarin hij op polemische wijze terugkijkt op zijn leven in de literatuur. Uitgave in de Privé-domein reeks.

A.B. Yehoshua: De missie van de human-resourcesmanager Een passie in drie delen. (Sjeliechoeto sjel ha-memoenne al masj'abbee enosj).

Vert. Ruben Verhasselt,

Wereldbibliotheek, 256 blz. €19,90

Na haar huwelijk met een joodse man emigreert een christelijke ingenieur naar Israël, waar zij werk vindt als schoonmaakster. Haar man en zoon keren na verloop van tijd diep teleurgesteld over het leven in het beloofde land terug naar hun moederland, maar zij blijft in Jeruzalem en komt om bij een Palestijnse zelfmoordaanslag. Roman van Abraham Buli Yehoshua (1936) over, zoals hij zei in deze krant, ,,het onderdrukken van gevoelens en het ontkennen van emoties'' (CS, 04.11.05).