Paard met kinderfiets

In de film Het paard van Sinterklaas speelt shetlandpony Dorus een sterfscène en moet schimmel Romano door een drukke winkelstraat lopen. Op bezoek bij twee beroemde paarden.

Het leven als filmster is weer voorbij voor shetlandpony Dorus en schimmel Romano, de paarden uit de film Het paard van Sinterklaas. Ze zijn weer teruggekeerd in hun gewone leven van manegepaard: hun manen zitten vol klitten, hun vacht is nat en modderig en op hun beroemde ruggen rijden weer veeleisende paardenmeisjes.

Dorus (12) en Romano (8) hielden van de aandacht die ze op de filmset kregen, zegt hun baas Rik Steijn van manege Mansour in Arhem. Al was Romano eigenlijk niet eens zo geschikt voor de rol van de schimmel van Sinterklaas. Een paar jaar geleden stond hij nog voor de kar van de oom van Anky van Grunsven en had hij nog nooit een ruiter op zijn rug gehad. Maar hij was nu eenmaal wit en hij paste zo mooi bij het Chinese meisje dat Winky speelt.

Bij het lezen van het script kreeg Rik het af en toe wel een beetje warm: `De schimmel staat met zestien knopen vastgebonden aan een kinderfietsje', stond er dan bijvoorbeeld. ,,Probeer je eens voor te stellen wat er gebeurt als een paard op hol slaat met een kinderfietsje aan hem vastgebonden'', zegt Rik. ,,Dat is levensgevaarlijk.''

Rik heeft veel met de paarden geoefend. Romana kreeg bijvoorbeeld een politiepaardentraining. Dorus - het ondeugendste paard van de manege - kon voordat hij bij de film ging al pootje geven, knielen en op commando steigeren, maar voor de rol van Saartje moest hij ook nog leren liggen.

Eigenlijk kun je een paard alles leren: apporteren, kleuren herkennen, lachen, ja-knikken, nee-schudden, zitten. Als je hem maar meteen beloont (met lieve woorden, klopjes of brokjes) als hij in de richting beweegt die jij wilt, en dan moet je steeds een stapje verder gaan. ,,In ruil voor wat lekkers willen paarden alles voor je doen'', zegt Rik. Dus als Doris de ontroerende sterfscène speelt waarin hij van de dierenarts een spuitje krijgt, dan doet Dorus dus niet net alsof hij sterft, dan ligt hij eigenlijk op een klontje te wachten.

    • Monique Snoeijen