Michelin geeft derde derde ster

Restaurant Oud Sluis is de grote winnaar van de jaarlijkse sterrenslag onder restaurants: de eetgelegenheid in het Zeeuwse Sluis heeft een derde ster gekregen in de Michelin-gids Benelux 2006. Dat hebben de makers van de invloedrijke restaurantgids vandaag bekendgemaakt.

Nederland telt nu drie restaurants met drie Michelin-sterren: De Librije in Zwolle en Parkheuvel in Rotterdam behielden hun hoogste Michelin-waardering.

Oud Sluis werd eerder dit jaar al tot `beste restaurant van Nederland' uitgeroepen door het restaurantblad Lekker. Ook GaultMillau, net als Michelin een voorname Franse restaurantgids, gaf Oud Sluis eerder dit jaar al de meeste punten in een editie speciaal voor de Benelux. Oud Sluis, waar chef-kok Sergio Herman de scepter zwaait, is gespecialiseerd in visgerechten en gerechten met schaal- en schelpdieren. Topgerecht is naar eigen zeggen de Zeeuwse platte oester, die op zes manieren wordt klaargemaakt.

In totaal hebben 13 restaurants in Nederland dit jaar een eerste ster binnengehaald. Dat zijn onder meer Seinpost in Scheveningen, Kaatje bij de Sluis in Blokzijl en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht. Eén restaurant, Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel, heeft een tweede ster gekregen. Daarmee is 2005 ,,een heel goed jaar voor Nederland'', zegt Alain Fremoit, hoofdinspecteur voor Michelin in Nederland. Vorig jaar namen 10 restaurants hun eerste ster in ontvangst.

Opmerkelijkste verliezer is restaurant La Rive van het Amstel Hotel in Amsterdam, dat een ster kwijtraakt en nu op één staat. Zes restaurants hebben hun enige ster moeten inleveren. Twee daarvan, Van Vlaanderen en Sichuan Food, zijn in Amsterdam. Ook De Hoefslag in Bosch en Duin moet het vanaf nu zonder ster doen.

De nieuwe Michelin-gids bevat 1.905 restaurantbeoordelingen in de Benelux, waarvan 722 in Nederland. Behalve restaurants en hotels zijn dit jaar voor het eerst ook zogeheten gastenkamers opgenomen, zoals de `Engelse' Bed and Breakfast-gelegenheden.

De Michelin-gids 2006 is twee maanden eerder uitgebracht dan gebruikelijk. De makers zeggen daarmee tegemoet te zijn gekomen aan lezers die rond de feestdagen lekker willen eten.