Meer herhalingen op tv

Omroepen hebben vanaf september 2006 geen eigen televisienet meer. Er moet worden bezuinigd op documentaires en andere eigen producties. In plaats daarvan worden meer herhalingen en buitenlandse series uitgezonden.

Dit staat in een nieuw programmaschema van de Publieke Omroep voor 2006. De drie televisienetten veranderen van karakter. Er komt een breed net, een cultureel net en een net dat vooral jongere kijkers moet aanspreken. Het besluit moet in december nog worden goedgekeurd door de raad van toezicht. Die steunt het plan, verwacht de raad van bestuur.

Met dit voornemen is de raad van bestuur lijnrecht tegenover een aantal omroepen komen te staan. Zij willen een thuisnet houden en intensief blijven samenwerken met hun partners op dat net. Harm Bruins Slot, voorzitter van de raad van bestuur, omschreef de sfeer tijdens een vergadering over dit onderwerp gisteren als ,,deels welwillend, deels grimmig''. Enkele omroepbestuurders verlieten de vergadering voortijdig. Volgens een woordvoerder van VARA-directeur Vera Keur ging zij eerder weg omdat ze eerst de plannen goed wilde bestuderen.

De VARA en de VPRO vinden dat de raad van bestuur zich laat leiden door de dalende STER-inkomsten. Om die te keren moet de publieke omroep meer kijkers tussen de 20 en 49 jaar trekken. Voor hen worden onder meer buitenlandse series aangekocht. Bezuinigd wordt er ook door de programmering op bijvoorbeeld het jongere net later te laten beginnen: om 19.30 uur. De zomerprogrammering wordt vier weken verlengd.

Een woordvoerder zegt dat programma's die nu in het schema staan, alleen ,,indicatief'' genoemd zijn. Maar volgens de programma-directeur van de VARA, Frans Klein, is dat niet waar. ,,Er moet een bepaald marktaandeel bereikt worden, en dan kun je dus niet meer informatieve programma's in het schema zetten.'' Klein denkt dat de VARA wordt gereduceerd tot een amusementsproducent. ,,Voor een wetenschapsprogramma als Nieuwslicht en een mediaprogramma als de Leugen regeert is straks geen plaats meer'', aldus Klein. Hij verwacht niet dat de VARA aan de wens van de raad van bestuur gaat voldoen.