Kembel nieuwe directeur Cosmic

Het Amsterdamse Cosmic Theater gaat samen met theatergroep Made in da Shade. Lucien Kembel, zakelijk directeur van Made in da Shade, wordt algemeen directeur van Cosmic. Marjorie Boston en Maarten van Hinte, artistiek leiders van Made in da Shade, treden toe tot het artistieke team. De twee multiculturele gezelschappen blijven apart bestaan tot 2007, als het nieuwe Cosmic-theater op het Westergasfabrieksterrein klaar is. Voor de nieuwe Cultuurnotaperiode 2008-2011 willen de gezelschappen volledig fuseren.

Met het aantreden van Kembel heeft Cosmic zijn personeelsprobleem bezworen. Cosmic raakte in februari in crisis toen het bestuur onverwachts directeur Khaldoun Elmecky ontsloeg vlak nadat het theater van de gemeente 2,5 miljoen euro had gekregen om een nieuwe huisvesting in te richten. De gemeenteraad voelde zich bedonderd en bevroor tijdelijk de subsidie. Sinds april wordt het theater geleid door interim-directeur Arthur van Schendel.

Met het aantreden van Kembel verlaat Cosmic het oude model van een tweekoppige leiding met een artistiek en een zakelijk leider. Hij wordt terzijde gestaan door een artistiek team dat naast Van Hinte en Boston bestaat uit Paulette Smit en Katja Hieminga.

Volgende week houdt Cosmic zijn toneelschrijfdagen Hollandse Nieuwe in Amsterdam en Rotterdam.