Kabinet Kenia weg na verlies van referendum

De oppositie in Kenia heeft gisteren nieuwe verkiezingen geëist nadat de Keniaanse president Mwai Kibaki woensdag zijn hele kabinet had ontslagen. ,,Het parlement kan niks doen als er geen regering is, dus ik denk dat de president geen andere mogelijkheid heeft dan het parlement te ontbinden'', zei secretaris-generaal William Ruto van de Kenya African National Union (KANU). Eén van zijn eigen ministers, Raila Odinga, zei dat de president niet het recht heeft ,,een machtsvacuüm te creëeren door zijn kabinet te ontslaan''.

De president verwierp de oproep tot nieuwe verkiezingen als een poging van de oppositie om de macht te grijpen. Wel maakte hij van zijn ruime presidentiële bevoegdheden gebruik door de parlementszittingen tot maart te verdagen.

De 74-jarige regeringsleider stuurde zijn voltallige regering woensdag naar huis in reactie op het verloren refendum van maandag over een nieuwe grondwet. De nieuwe grondwet werd met 57 procent van de stemmen tegen en 43 procent voor verworpen. Dat was een zware nederlaag voor de regering van Kibaki die eind 2002 aan de macht is gekomen en tot de volgende verkiezingen nog twee jaar heeft te gaan.

De president kondigde de ontbinding van het kabinet ,,met onmiddellijke ingang'' aan via de staats-tv. Hij zei dat de uitslag van het referendum aantoont dat de huidige regering onvoldoende vertrouwen geniet. ,,De uitslag van de verkiezingen heeft mij als president van de republiek genoodzaakt om mijn regering eensgezinder te maken en beter in staat om het volk van Kenia te dienen'', zei Kibaki. Zeven van de 28 leden van het kabinet hebben tegen de nieuwe grondwet campagne gevoerd.

De president beloofde dat hij binnen twee weken met een nieuw kabinet komt. Tot die tijd regeert hij het land samen met de vice-president en de top van het ambtelijk apparaat.

Voorstanders van de nieuwe grondwet hebben steeds betoogd dat de herziene versie de macht van de president beperkte en meer macht aan de regio's gaf. Tegenstanders vonden dat de hervormingen niet ver genoeg gingen en dat de macht van de president te groot bleef. De campagnes in de aanloop naar het referensum waren vijandig en soms gewelddadig. Acht mensen werden gedood.

Een regeringswoordvoerder zei gisteren dat het debat over een nieuwe grondwet voorbij is en dat de regering voorlopig andere prioriteiten heeft.