Hollandse Kalou is zeker van selectie in Oranje

Als Salomon Kalou een Nederlands paspoort krijgt, is hij zeker van een plaats in de selectie van Oranje voor het komende wereldkampioenschap voetbal in Duitsland. Dat stelde bondscoach Marco van Basten als getuige-deskundige vanochtend voor de rechtbank in Rotterdam over de 20-jarige Ivoriaan.

De Feyenoord-speler probeerde vanochtend met een gang naar de bestuursrechter alsnog recht te krijgen op een versnelde naturalisatie die voor topsporters weggelegd kan zijn. ,,Salomon is een uitzonderlijk talent met bijzondere kwaliteiten'', verklaarde Van Basten. ,,Daarom willen we heel graag Kalou naar het WK meenemen.''

Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie wees dit jaar twee keer een verzoek van Kalou af. Hoewel hij in principe aanspraak kan maken op de zogeheten (snellere) topsportersregeling, voldoet de speler volgens haar niet aan alle voorwaarden. Daarom moet hij voor een Nederlands paspoort de normale procedure doorlopen die vijf jaar in beslag neemt. In het geval van Kalou zou hij pas in 2008 het Nederlanderschap verkrijgen, twee jaar na het WK in Duitsland.

Volgens Verdonk is Kalou nog niet voldoende ingeburgerd. Eerder stelde zij ook dat het succes van het Nederlands elftal niet afhangt van de bijdrage van Kalou. Namens de staat stelde advocaat G. Hoogvliet dat het Nederlanderschap de hoofdprijs is voor buitenlanders en dat dit niet zomaar moet worden uitgereikt. Volgens hem is ook het belang van het Nederlands elftal relatief. ,,Zelfs als Nederland de hoofdprijs haalt, is dat belang aan het eind van het jaar [2006, red.] verdampt.''

Het eerder geuite vermoeden van Verdonk dat Kalou direct na het verkrijgen van zijn Nederlanderschap naar een buitenlandse club zou vertrekken, werd door Kalous advocaat J. Kroes tegengesproken. ,,Salomon heeft geen intenties om naar het buitenland te gaan. Hij wil wel graag de Nederlandse nationaliteit krijgen. Als hij die niet krijgt, kan hij echter niet uitsluiten dat hij voor een ander nationaal elftal gaat spelen. Maar dat heeft met een verhuizing naar het buitenland niets te maken.'' Kroes benadrukte dat één interland van Kalou voor Ivoorkust - eveneens voor het WK in Duitsland geplaatst - betekent dat de Feyenoorder nooit meer voor het Nederlandse elftal kan uitkomen.

Bestuursrechter A. van 't Laar doet vrijdag 9 december uitspraak.