Het Beeld

De mensen zijn niet gelukkig, de televisie biedt troost. Soms door er alleen maar te zijn, dan weer door te laten zien hoeveel erger het nog kan, een enkele keer door direct hulp te bieden, op voorwaarde dat de ontvanger het moment van zijn verlossing laat filmen.

Ik weet niet in welke mate men zich ongelukkiger voelt dan elders of vroeger. Wel kun je als kijker naar met name de commerciële zenders - het meest SBS6, gevolgd door RTL4 en Talpa - en Nederland 1, vrijwel dagelijks constateren hoe het water velen aan de lippen staat. Noodhulp wordt geboden bij een ongewenst uiterlijk (detonerende kleding, behoefte aan plastische chirurgie, overgewicht), maar ook bij verbouwingen en andere huis-, tuin- en keukenkwesties, bij opvoedingsdilemma's, familieruzies, ernstige ziektes en rouwverwerking. Vermisten worden opgespoord, biologische ouders tot in de verst afgelegen sloppenwijk voorgeleid.

Maar het meest ongelukkig maakt toch nog steeds de liefde. De mildste vorm van liefdespijn, de nostalgie, doet in Memories (KRO) minnaars van ooit herenigd worden - op geheel vrijblijvende basis. Het nieuwe programma 't Mannetje (Talpa) komt in actie als er behoefte wordt gevoeld aan de impuls van `een stukje romantiek' in een allengs dichtslibbend huwelijk. De blonde hockeyinternational Fatima Moreira de Mello gaat eerst op huisbezoek bij een vrouw die schriftelijk geklaagd heeft over de vermoeide homp vlees die op de bank zit te zappen. Na inventarisatie van de problemen wordt een plan van opzet gepresenteerd aan de nietsvermoedende man, die, als hij zijn huwelijk wil redden, dient mee te werken aan een combinatie van fitness training en makeover. Een bloedraad van Fatima's vriendinnen beoordeelt na enige tijd zijn vorderingen. Na goedkeuring mag hij in gesponsorde herenmode zijn lieve schat verrassen.

De grondvorm van alle romantische ontwikkelingshulp blijft All You Need Is Love, sinds het begin in 1992 gepresenteerd door Robert ten Brink, eerst bij Veronica, en sinds 1998 voor SBS6. Ook daar wordt soms met rozen, rumbonen, rode wijn en een roze creditcard achterstallig onderhoud weggemasseerd. Hoewel het format van Endemol een Europese hit werd, zijn de Amerikaanse invloeden onmiskenbaar. Gelieven in het publiek met schuldgevoel dienen namelijk, zodra Roberts microfoon hen bereikt, in het openbaar getuigenis af te leggen van hun goede wil, alsof het een evangelisatiebijeenkomst betreft. De afgelopen twee weken zongen en klapten zelfs gospelartiesten in witte soepjurk met roze hart Love Is The Message!

Gisteren `trouwden' twaalf paren tegelijk voor de tweede keer om des keizers baard, aangezien `de mooiste dag van hun leven' in eerste instantie in het water was gevallen. Vetrolletjes werden in jurken van Mary Borsato's bruidsboetiek gepropt, de heren lieten hun haar verder millimeteren en er werd getuigd van eeuwige liefde, ,,ondanks alle dalen waar we doorheen zijn gegaan''. Het toefje vormden de door televisie verbreide koninklijke statussymbolen: confetti, een topshot van de rode loper en een door Carel Kraayenhof op de bandoneon vertolkte tango.

Halleluja, ik zeg het u! De liefde wordt waarlijk een beetje overschat. Amen!

    • Hans Beerekamp