Doelpuntenmachine AZ tot stilstand gekomen

Ook tegen Middlesbrough behield AZ zijn ongeslagen status op Europees niveau in thuiswedstrijden. Dat record staat al sinds 1977 en blijft wellicht voor wat betreft De Alkmaarderhout voor eeuwig in de boeken als het stadion volgend jaar wordt afgebroken. Los van dit opmerkelijke gegeven was trainer Louis van Gaal ,,zeer teleurgesteld'' over de 0-0 tegen de nummer elf van de Premier League.

AZ liet immers de kans liggen op een goede uitgangspositie voor de eindzege in groep D. Wie poulewinnaar wordt, krijgt bij de loting voor de volgende ronde een op papier zwakkere tegenstander. Van Gaal gaat ervan uit dat AZ nu zijn Engelse concurrent op doelsaldo zal moeten verslaan. ,,Daartoe moeten we in het laatste duel met 5-0 van Grasshoppers winnen.''

AZ verdiende tegen Middlesbrough meer dan een gelijkspel. De ploeg had een groter aantal kansen op een doelpunt, was vaker in balbezit en speelde verzorgder voetbal. ,,Met het competitieduel tegen Ajax vond ik dit onze beste wedstrijd'', meende Van Gaal. Maar de ervaren coach zal zich toch enigszins zorgen maken over de doelpuntenmachine die langzaam tot stilstand is gekomen. Ook tegen Groningen kwam AZ afgelopen weekeinde niet tot scoren.

Daar waar de ploeg vorig seizoen al vroeg in de wedstrijd zijn tegenstander op achterstand zette, gaat het nu een stuk moeizamer. Van Gaal weet dat gisteravond aan pech. Ten onrechte werd volgens hem in de eerste helft een doelpunt van Tarik Sektioui wegens buitenspel afgekeurd. Het was inderdaad niet duidelijk wat de Italiaanse arbiter bezielde toen hij in de twaalfde minuut Middlesbrough behoedde voor een achterstand. Ook Middlesbrough-manager Steve McClaren gaf later toe dat zijn team toen goed wegkwam.

AZ speelde in aanvallend opzicht minder gevarieerd dan vorig seizoen in zijn UEFA-Cupwedstrijden onder trainer Co Adriaanse. Van Gaal had Barry van Galen als linksbuiten opgesteld en Kenneth Perez centraal achter de spitsen. Vorig seizoen was dat vaak andersom. Perez is natuurlijk ook geen echte linksbuiten, maar hij maakte van de nood een deugd door van positie te wisselen met Van Galen of hem op te zoeken in het centrum van de aanval. Dat leverde wel eens situaties op die moeilijk te verdedigen waren.

Van Gaal houdt het liever overzichtelijk, dat maakt de defensieve arbeid bij balverlies eenvoudiger. Inderdaad stond AZ altijd goed opgesteld wanneer Middlesbrough overging op een tegenaanval. Van Gaal constateerde dan ook dat zijn ploeg bijna geen kans had weggegeven. Alleen Mark Viduka kwam in de eerste helft vrij voor Henk Timmer. De doelman tikte zijn inzet uit de hoek.

Van Gaal vindt Perez meer een middenvelder en roemde de 35-jarige Van Galen. ,,Ik liet Stein Huysegems warmlopen in het geval Barry door zijn hoeven zou zakken. Maar hij hield het moeiteloos tot de laatste minuut vol. Ik vond Van Galen een van de beste spelers van de wedstrijd.'' Het waren woorden die hem waarschijnlijk in zijn beleid van pas komen. Van Galen liet weer fraaie staaltjes zien op de vierkante meter, maar dwong niet veel af als linksbuiten. Centraal achter de spitsen komt hij beter tot zijn recht. Wellicht vindt Van Gaal dan dat hij in defensief opzicht te veel risico's neemt.

Het gevaar bij Middlesbrough moest gisteravond in de voorste linie, behalve van Viduka, van Jimmy Hasselbaink komen. De Nederlandse spits keerde terug in het stadion waar hij op 8 mei 1993 voor het laatst speelde. Na twee seizoenen AZ kwam Hasselbaink toen in een dal terecht en keerde zelfs even terug naar de amateurs van Neerlandia. Dankzij zijn makelaar kreeg hij een kans bij een Portugese club en daar begon zijn opmars.

Hasselbaink maakte vervolgens furore bij Boavista, Leeds United, Atletico Madrid en Chelsea. Hij schopte het tot het Nederlands elftal, speelde op het WK van 1998 en verdiende miljoenen. Het is een wonderlijk verhaal dat niet misstaat in een boek en dat heeft hij over zichzelf dan ook laten uitbrengen. Enkele passages hebben in Engeland opschudding veroorzaakt. Zoals zijn uitspraak over de gulle bonussen van Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj die in strijd met de reglementen van de Premier League zouden zijn.

Gisteren was Hasselbaink niet gevaarlijk. Hij werd goed gedekt door Joris Mathijsen en kon niet zijn snoeiharde lage trap te demonstreren. De Engelsen speelden zonder de geblesseerde spelmaker Gaizka Mendieta, doelman Mark Schwarzer en de niet speelgerechtigde Fabio Rochemback. Desondanks had AZ moeite kansen te creëren. De voorzetten van de flanken werden geroutineerd weggewerkt, want een Engelse ploeg is dat wel gewend. Invaller Martijn Meerdink was nog het dichtst bij een treffer. Na een scrimmage zag hij de bal over het doel vliegen.

Met nog een kwartier te spelen haalde Van Gaal spits Shota Arveladze van het veld voor Danny Koevermans. Maar ook hij maakte weinig indruk op solide verdedigers als Ugo Ehiogu en Chris Riggot. Voor Van Gaal restten de troostende woorden van collega McClaren, die door het gelijkspel in Alkmaar met zijn club zeker is van de volgende ronde. ,,AZ is beter dan vorig seizoen, een potentiële finalist in dit UEFA-Cuptoernooi.''

Schds: Paparesto. Tsch: 8.500. Gele kaart: Schaars, Steinsson (AZ) en Pogatetz, Hasselbaink, Boateng (Middl).