Belegger verliest zaak tegen Baan

De oprichters van het softwarebedrijf Baan Company, de gebroeders Jan en Paul Baan, hoeven geen schadevergoeding te betalen aan Nederlandse beleggers die zeggen gedupeerd te zijn door de val van het technologiebedrijf op de beurs in 1998. Dat heeft de rechtbank in Arnhem bepaald.

Ruim 400 beleggers hadden 35 miljoen euro van de gebroeders Baan geëist, omdat die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan beursfraude, misleiding van beleggers en aandelenhandel met voorkennis. De rechter stelde echter dat de gedupeerde beleggers niet hebben aangetoond dat zij hierdoor schade hebben geleden.

Baan bevond zich eind jaren negentig van de vorige eeuw aan de rand van de afgrond, nadat was gebleken dat de onderneming de omzetcijfers te rooskleurig had voorgesteld. De onderneming is nu in Amerikaanse handen. Jan en Paul Baan zijn niet meer bij het bedrijf betrokken.

,,Het is uiterst verdrietig voor de gedupeerden om na al die jaren nu zo'n uitslag te moeten vernemen van de rechter'', reageerde voorzitter R. van Hoeven van Stichting De Keursteen tegenover persbureau ANP. De stichting, die financiële wantoestanden in religieuze organisaties bestrijdt, heeft de afgelopen jaren de honderden beleggers bijgestaan.

De beleggers hebben tot 24 februari de tijd om in hoger beroep te gaan. Volgens Van Hoeven kunnen persoonlijke getuigenissen dan een wapen zijn om alsnog een schadevergoeding bij de oprichters af te dwingen.

De gebroeders Baan waren in de Verenigde Staten ook voor de rechter gedaagd. In de zomer van 2003 schikten zij deze zaak met een groep beleggers voor 32,5 miljoen dollar. De schikking hield nadrukkelijk geen schuldbekentenis in, verklaarden de gebroeders Baan destijds. Van het bedrag, dat vermoedelijk door een aansprakelijkheidsverzekering werd gedekt, moesten eerst nog de advocatenkosten worden betaald. In Amerika duurden de juridische procedures zo'n vijf jaar.

Jan Baan heeft enkele jaren geleden een nieuw softwarebedrijf opgericht onder de naam Cordys. Dit bedrijf, opererend vanuit Putten, is niet beursgenoteerd. Het bedrijf telt 550 werknemers en is actief in onder meer Amerika, China en India. Zijn broer Paul Baan is niet betrokken bij Cordys.