Zwitsers betalen met een embryo

Over een paar jaar kun je in Zwitserland betalen met een embryo, een doodskop of een goudstaaf. Althans, als het aan de Zwitserse Nationale Bank ligt. Gisteren presenteerde de Bank het winnende ontwerp voor nieuwe bankbiljetten, die in 2010 in gebruik moeten worden genomen. Daar staan geen bekende koppen meer op, zoals die van architect Le Corbusier of componist Arthur Honegger, maar afbeeldingen rond het thema `Zwitserland, open voor de wereld'.

Sommigen voorspellen dat met name het embryo een storm van protest gaat veroorzaken. Ook de aardappel en het planetenstelsel doen sommigen ,,te kil'' aan. De bank heeft echter beslist dat over smaak te twisten valt, maar over iets anders niet: dat alle Zwitsers, conservatief of progressief, er trots op zijn dat hun land een van de meest geglobaliseerde ter wereld is. Op humanitair, financieel en wetenschappelijk gebied speelt het van oudsher een leidende rol.

Vandaar dat de Bank begin dit jaar twaalf ontwerpers de opdracht gaf om dit op de zes nieuwe biljetten tot uitdrukking te brengen.

De felgekleurde biljetten van Manuel Krebs uit Zürich komen er overigens niet omdat de bestaande oubollig zouden zijn, maar om veiligheidsredenen. Zwitsers geld is redelijk moeilijk na te maken. Toch worden er elk jaar 3.500 valse biljetten in beslag genomen. Te veel, vindt de Bank. De komende maanden gaan technici proberen om de nieuwe biljetten optimaal te beveiligen.

Voorstanders van een Zwitsers lidmaatschap van de Europese Unie, die liever vandaag dan morgen met de euro willen gaan betalen, hoeven zich geen zorgen te maken, laat de Bank weten: de nieuwe biljetten zijn geen uiting van welke anti-Europese stellingname dan ook. Het werk ,,kan op elk moment gestopt worden''.

Maar omdat de meeste Zwitsers toch niet bij de EU willen, lijkt smaak vooralsnog een groter obstakel te worden dan politiek.