Wat doen de kinderen

In sinterklaassfeer raken

Een groot deel van het Zuiderzeemuseum is in sinterklaassfeer gebracht. Zo zijn de etalages van de (oude) winkels prachtig ingericht, in de kapel is een expositie over de Heilige Nicolaas te zien en er wordt over de sinterklaasgebruiken door de jaren verteld. Op een heus `oefendak' net als Zwarte Piet met een zak pakjes op de rug leren balanceren. Ook is de Sint gevraagd zijn oudste nog bewaard gebleven stoomboot in het museum aan te leggen.

Sinterklaas, wie kent 'm niet?' buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum, Wierdijk 12-22, Enkhuizen op 26 en 27 nov en 3 en 4 dec 11-16u30 uur & wo-middag van 12u30-16u30.

De veerboten varen niet. Toegang

€ 3,50 voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en vanaf 13 jaar € 3,50, mk geen reductie. Inl www.zuiderzeemuseum.nl.

Wurgslang aaien

Tijdens het Gevaarlijke Dieren Weekend op 26 en 27 november in Ecodrome Zwolle kunnen bezoekers ontdekken hoe gevaarlijk de dieren in het park werkelijk zijn. Ze kunnen kijken naar het voeren van de vleesetende piranhas en de gieren. Daarbij komen ze ook van alles te weten over deze aaseters. Echte durfals mogen een grote wurgslang (Boa constrictor) onder deskundige begeleiding aaien of zelfs even vasthouden. In het weerstation kunnen kinderen zelf het weer voorspellen, in Expeditie IJstijd komen bezoekers in donkere kloven terecht en staan ze oog in oog met de wolharige neushoorn en de grottenleeuw. Bij het gevaarlijke dierenspel kunnen kinderen testen hoeveel ze over gevaarlijke en ongevaarlijke dieren weten.

Gevaarlijke Dierenweekend op 26 en 27 nov in Ecodrome, Willemsvaart 19, Zwolle. Toegang 3 t/m 11 jaar en 60+ €8,50, vanaf 12 jaar €9,95, mk gratis. Inl 038-4237030 of www.ecodrome.nl.

Schelpen verzamelen

Kinderen die wat meer over hun eigen en andere schelpen willen weten kunnen zaterdag 26 november terecht in Naturalis. Op deze themadag, die gratis toegankelijk is, kunnen bezoekers o.a. hun eigen gevonden schelpen laten determineren door de experts, (6) lezingen bijwonen (van 11-17) en meedoen met een workshop schelpen verzamelen.

Schelpendag op za 26 nov in Naturalis, Darwinweg 2, Leiden. Toegang gratis (excl. museumbezoek). Inl www.naturalis.nl en 071-5687600.

Torenflat bouwen

Op zaterdag 26 november kunnen architecten in de dop bouwen aan een echte 'Skyline' op een kinderworkshop in Pier K in Hoofddorp. In de workshop gaan kinderen iets bedenken, waardoor een stad met al die hoge grijze gebouwen spannender wordt. Kortom een workshop voor veel fantasie

Kinderworkshop (8-13 jaar) op za 26 nov van 13u30-15u30 op Pier K, Raadhuisplein 7 te Hoofddorp. Res inschrijven@pier-k.nl) of 023-5669566 op werkdagen van 09-17u. Deelname €5.

Met borstplaat sjoelen

T/m 5 december is het Scheepvaartmuseum het officiële werkpaleis van Sinterklaas in Amsterdam. Heel handig want zo kan Sint zijn stoomboot voor het Scheepvaartmuseum afmeren, en in het grote Scheepvaartmuseum is genoeg ruimte voor Sinterklaas en al zijn Zwarte Pieten. In deze periode mag iedereen bij Sinterklaas op bezoek komen. Kinderen kunnen kijken waar Sint slaapt of leest in zijn grote boek en natuurlijk ook een kijkje nemen op de pakjesboot. Op zondag 27 november nodigt de Sint alle kinderen, ouders en grootouders uit voor een groot feest. Kinderen kunnen een pietendiploma halen met bijvoorbeeld borstplaat sjoelen en schoorsteen klimmen. Ze mogen geschminkt worden en meezingen met alle bekende sinterklaasliedjes. Het hele programma is te vinden op de website: www.scheepvaartmuseum.nl

Feest op zo 27 nov van 10-16u30 in het Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam. Toegang €2,50 kinderen én volwassenen, mk gratis.

Cadeautjes inpakken

Sint houdt huis in het Limburgs Museum in Venlo. Gelovige kinderen kunnen daar t/m zondag 4 december het Pakhuis van Sinterklaas bezoeken. In de museumfoyer staan metershoge rekken die gevuld zijn met oud en nieuw speelgoed. De Sint heeft ook films van vroeger die hij graag bekijkt. In het Pakhuis zijn altijd Zwarte Pieten aanwezig die tekeningen en verlanglijstjes in ontvangst kunnen nemen, helpen met inpakken en een spoedcursus cadeautjes-in-de-schoorsteen-werpen en over-het-dak-lopen geven. Sinterklaas houdt iedere woensdagmiddag, zaterdagmiddag en zondagmiddag vanaf 14u audiëntie. Op 4 december wordt het Pakhuis van Sinterklaas gesloten met de Grote Sinterklaas Afscheid Disco.

Sinterklaas in het Limburgs Museum, Keulsepoort 5, Venlo. Open di-zo 11-17u. Inl 077-3522112 of www.hetpakhuisvansinterklaas.nl

Met Sint kunst bekijken

Op de Kinderkunstmiddag in Museum voor Moderne Kunst Arnhem geeft Sinterklaas samen met twee Zwarte Pieten woensdagmiddag 30 november een bijzondere kinderrondleiding met uitleg over het werk van de schilder Johan van Hell (1889-1952). Verder kunnen kinderen meedoen met ouderwetse activiteiten als koekvergulden en marsepein versieren olv een banketbakker.

Rondleiding op wo 30 nov tussen 13u30-16u30 in Museum voor Moderne Kunst, Utrechtsestraat 87, Arnhem. Toegang €6,50 volw en kinderen tot 12 jaar gratis. Res 026-3512431. Inl www.mmkarnhem.nl

Informatie over kinderactiviteiten s.v.p. sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Of mailen: agenda@nrc.nl