VS breiden sancties uit tegen elite in Zimbabwe

De Verenigde Staten hebben hun sancties uitgebreid tegen hooggeplaatste leden van de regeringspartij van Zimbabwe.

De Amerikaanse president George W. Bush gaf vannacht de opdracht tot het bevriezen van 128 Amerikaanse bankrekeningen die op naam staan van Zimbabweaanse regeringsfunctionarissen. Ook zijn de rekeningen bevroren van 33 instellingen in de VS, die zijn verbonden aan de Zimbabweaanse regeringspartij Zanu-PF.

De Amerikaanse regering heeft samen met de Europese Unie drie jaar geleden al sancties en een reisverbod ingesteld tegen 76 andere regeringsofficials, onder wie president Robert Mugabe. De nieuwe sancties zijn volgens Bush gericht tegen degenen die ,,democratische hervormingen in Zimbabwe in de weg staan''. Het is vanaf nu ook verboden voor Amerikaanse staatsburgers zaken te doen met Zimbabweanen wier namen op de zwarte lijst voorkomen.

Washington beschuldigt de Zimbabweaanse regering ervan oppositiepartijen, mensenrechtengroeperingen en de vrije pers te onderdrukken. Volgens de Amerikaanse regering waren de parlementsverkiezingen in maart niet vrij en eerlijk. Zanu-PF won die verkiezingen met meer dan tweederde van het aantal zetels. In zijn brief aan het congres refereerde Bush ook aan Operatie Marumbatsvina (,,Duldt geen Vuiligheid''), waarbij politie en leger sinds mei duizenden huizen in de armste wijken rond de grote steden van Zimbabwe met de grond gelijk werden gemaakt. ,,De recente sloop van huizen en niet officiële markten heeft 700.000 mensen dakloos of werkloos gemaakt.''