Tweede dopetest Heras opnieuw

De tweede dopingtest van de Spaanse wielrenner Roberto Heras moet worden overgedaan. In urine van de viervoudigwinnaar van de Ronde van Spanje waren sporen van het bloeddopingmiddel epo gevonden. Bij de contra-expertise in een laboratorium van de Spaanse hoofdstad Madrid is gisteren een fout gemaakt.

Daardoor kon niet met zekerheid worden vastgesteld dat Heras inderdaad het verboden eiwithormoon epo heeft gebruikt. Het resultaat van de tweede analyse komt hierdoor niet eerder dan morgen vast te staan.

Roberto Heras won in september de Ronde van Spanje, voor de vierde keer. Indien ook de tweede test bewijst dat hij verboden middelen heeft gebruikt, verliest hij de Vuelta aan de Rus Dennis Mentsjov van de Rabobank-ploeg, die tweede werd.

Heras zelf zei in Madrid dat het onderzoek moet worden gestopt. De beroepsrenner en zijn advocaat zeiden dat bewijzen voor het gebruik van epo niet te vinden waren. ,,Het beeld van de test was onleesbaar'', zei Jose Buxeda, de advocaat van Heras. ,,De uitslag moet dus zijn dat epo niet is opgespoord.''

De directeur van het Madrileense laboratorium liet gisteren weten dat er vertraging was opgetreden in het proces. Van een fout in de procedure was geen sprake. ,,Het onderzoek is nog niet afgelopen. Het duurt lang en is gecompliceerd. We moeten nog 48 uur wachten'', aldus directeur Francisco Rodriguez.

Heras zelf, die voorlopig is geschorst door zijn team Liberty Seguros, hield vol onschuldig te zijn: ,,Ik verwachtte een negatieve test. De laboranten hebben niets kunnen bevestigen. Ik herhaal dat ik nooit dope heb gebruikt. Ik heb een zuiver geweten. Tijdens de laatste Vuelta ben ik twaalf keer gecontroleerd. Op de voorlaatste dag stond ik vierenhalve minuut voor en had de eindzege in mijn zak. Het zou van gekte getuigen om juist dan verboden middelen te nemen. Het is goed dat er controles zijn maar deze methode is onbetrouwbaar.''