Turks Fruit

De musical Turks Fruit, naar de beroemde roman van Jan Wolkers uit 1969 over de gedoemde liefde van kunstbeest Erik en zijn roodharige muze Olga, is een voorstelling als een rockconcert geworden, met een vierkoppige band voorop op het podium, vier hoofdrolspelers en vier multifunctionele zangmeiden. Het podium doet niet zijn best iets anders dan een podium te zijn; er rollen hooguit af en toe wat attributen op: een matras, een ziekenhuisbed. Het verhaal is samengebald in een levendig, vaak humoristisch script van Dick van den Heuvel en in de beurtelings sappige en poëtische zangteksten van Sjoerd Kuyper – grofgebekt en gevoelig als in het Wolkers-idioom. Daarbij schreven Fons Merkies en Jan Tekstra spierballenmuziek die komt aanrollen en weer afzwakt, melodische flarden die één pakkend geheel vormen met de dialogen en met Ricks compacte vertellersteksten. De grootste verrassing van deze Turks Fruit is Antonie Kamerling als Rick, de ruige kunstenaar die volledig verslingerd raakt aan Olga. Hij begint als de wildebras, de robbedoes, de speelse versierder, en groeit allengs in de rol van de afgewezen minnaar die het verlies niet kan verkroppen. Tegenover hem is Jelka van Houten de ideale Olga: verleidelijk eerst, meisjesachtig hitsig, maar ook kwetsbaar, opstandig en tenslotte ontroerend zuiver in haar zwakheid. De beste Nederlandse musical sinds lange tijd.

25-27 nov Amsterdam, Carré. 30 nov Uden, Markant. Tournee t/m 30 april www.turksfruit.com.