Turkije onderzoekt bomaanslag

Het Turkse parlement begint een eigen onderzoek naar de bomaanslag in het stadje Şemdinli op 9 november waarmee de veiligheidsdiensten in verband zijn gebracht.

Deze aanslag leidde daarom tot grote opwinding in Turkije. Aanvankelijk lieten de Turkse autoriteiten weten dat de aanslag op een boekwinkel in Şemdinli, dat dicht bij de grens met Iran en Irak ligt, het werk was van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) van Abdullah Öcalan. Maar de bevolking van Semdinli dacht daar heel anders over. De vermeende pleger van de aanslag, waarbij een persoon om het leven kwam, werd opgejaagd en ingesloten door inwoners van het stadje en bleek een ex-lid van de PKK te zijn dat informant was geworden voor de veiligheidsdiensten. Hij probeerde naar een auto te vluchten die in het bezit was van de paramilitaire politie. Bij de auto stond personeel van de paramilitaire politie te wachten. Een sergeant van de paramilitaire politie is inmiddels opgepakt.

Volgens de Turkse media lag de auto vol met wapentuig en is er zelfs een `dodenlijst' gevonden met daarop onder andere namen van prominente Koerdische activisten. In de auto zou verder een granaat zijn gevonden van precies hetzelfde type als de granaat die gebruikt werd bij de aanslag op de boekwinkel.

Het aangekondigde parlementaire onderzoek is een nieuwe poging om de gemoederen te kalmeren in de voornamelijk door Koerden bewoonde streek. Na de bomaanslag kwam het tot hevige rellen in Şemdinli zelf maar ook in Diyarbakir, Yüksekova en Mersin. In totaal kwamen daar vier mensen bij om het leven. Maandag bracht premier Erdogan een bezoek aan Şemdinli in een poging de mensen daar te overtuigen dat de autoriteiten de onderste steen zullen bovenhalen. Gisteren werd de gouverneur van Hakkari, het belangrijkste administratieve centrum in het gebied, overgeplaatst, eveneens in een poging de gemoederen tot bedaren te brengen.

Intussen is het nog steeds onduidelijk wie of wat precies achter de bomaanslag in Şemdinli zat. In Turkse media wordt wel de vergelijking gemaakt met begin van de jaren negentig toen elementen binnen het staatsapparaat een groot aantal tegenstanders in het zuidoosten liquideerden. Een hoge generaal van het Turkse leger ontkende gisteren echter in een vraaggesprek met de krant Hürriyet dat het leger achter de aanslag zit. ,,Een opdracht uit Ankara? Ik verwerp dat'', aldus generaal Yaşar Büyükanit, opperbevelhebber van de Turkse landmacht.

De generaal sloot echter niet uit dat een aantal medewerkers van het staatsapparaat op eigen houtje tot de terreurdaad hadden besloten.