Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Nova. Reportage over 100 procent afgekeurde WAO'ers die na herkeuring weer aan het werk moeten met in de studio een reactie van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De Geus. Verder een gesprek met Ina Post die jaren geleden voor een moord werd veroordeeld maar blijft ontkennen het gedaan te hebben. Én de ruzie tussen de VVD'ers Ayaan Hirsi Ali en oud-VVD-leider Hans Wiegel. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Hitler's skull. Forensisch antropoloog Mark Benecke onderzoekt de dood van Adolf Hitler. Zijn speurtocht leidt hem van het holocaust-museum in Washington via Lausanne, Zwitserland naar Russische archieven, waar geheime bewijsstukken al een halve eeuw liggen te wachten. National Geographic, 22.00-23.00u.

Zo kan het ook. De wachtlijsten voor verzorgingshuizen zijn lang. Vroeg of laat krijgen we bijna allemaal te maken met de vraag: ,,Wat doen we met vader of moeder?'' Nettie zorgt voor haar moeder, die Parkinson heeft. Ruud en Fia zorgen voor hun zwaar demente vader, die bij hen in huis woont. EO-presentratrice Carla van Weelie loopt in beide gezinnen een dag mee en gaat met ze in gesprek. Ned.1, 22.30-23.10u.

Net5.Doc: Een jongen uit duizenden. Jordan is een levenslustig jongetje van negen jaar. Maar net als John Merrick, beter bekend als The Elephant Man, lijdt Jordan aan het proteus-syndroom. Delen van zijn lichaam gaan continu door met groeien en muteren. Op termijn zal hij daardoor steeds meer lichaamsdelen niet meer kunnen gebruiken. In deze documentaire gaat hij op zoek naar andere mensen die aan deze ziekte lijden en staat hij, samen met zijn ouders, voor een moeilijke keuze. Zal hij ervoor kiezen om een ingewikkelde en pijnlijke operatie te ondergaan waardoor hij een paar jaar langer zal kunnen lopen? Net5, 22.55-23.55u.

Pijn. Documentairemaakster Suzanne Raes volgde zes mensen voor wie pijn in belangrijke mate het leven bepaalt. Eén op de vijf Nederlanders heeft chronische pijnklachten, pijn die zelfs na jaren niet weg gaan. Pijn schreeuwt om een oplossing, een pil of behandeling. En als die oplossing er niet is, is de moderne mens onthand. ,,Pijn maakt je leven zuur. Je hebt alles, maar je hebt niks, omdat je die pijn hebt. Het vreet zich bij me binnen'', zegt de 33-jarige Hoessein Massaoui. Ned.1, 23.10-24.00u.

VPRO's import: Stevie. Amerikaanse documentaire uit 2002 en in dat jaar op het IDFA in Amsterdam vertoond van Steve James die in het midden van de jaren tachtig het probleemkind Stevie Fielding (getraumatiseerd, hyperactief, uit een verknipt gezin) begeleidde. In 1995 besluit hij terug te gaan naar Illinois om Stevie op te zoeken en zijn leven te filmen. Stevie blijkt met zijn stief-grootmoeder in een caravan te wonen, op een steenworp afstand van zijn moeder met wie hij nauwelijks meer praat. Na een mislukt huwelijk heeft hij een gehandicapt vriendinnetje. Niet veel later zal hij aangeklaagd worden voor het misbruiken van een achtjarig nichtje. Ned.3, 0.15-2.10u.

PRAATPROGRAMMA

MAX en Catherine. Gesprek met scenarioschrijver Chiem van Houweningen, schrijver van de o.a. de comedyseries Zeg eens Aaa, Cassata, Ieder zijn deel en Oppassen. Ned.1, 17.35-18.30u.

De wereld draait door. Gast is Vitalski, nachtburgemeester van Antwerpen, maar bovenal cabaretier die Nederland wil veroveren. Verder de acteurs Roeland Fernhout en Hadewych Minis over de ultieme liefde op het toneel in het toneelstuk Perfect Wedding. En presentator Mart Smeets blikt terug op zijn leven als sportpresentator. Ned.3, 19.00-19.50u.

De leugen regeert. Aandacht voor de vraag of delen van de van de historische vestingstad Muiden ieder moment de lucht in kunnen vliegen; slachtoffers van een schunnige naam die in de media is gebruikt en exclusieve politie-informatie voor programma's zoals Bureau misdaad en Opsporing verzocht waarbij de politie een beslissende invloed heeft op de inhoud. Ferry Mingelen (NOS Den Haag vandaag) en Barbara van Beukering (Volkskrant Magazine) be- en veroordelen de behandelde fragmenten. Ned.3, 21.15-21.50u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de UEFA Cupduels tussen AZ en Middlesbrough en Olympique Marseille tegen SC Heerenveen. Bondscoach van jong Oranje Foppe de Haan analyseert de partijen. Ned.2, 18.25-23.50u.

CONSUMENT

Keurmeesters. In deze achtste aflevering aandacht voor schoolkinderen van een basisschool in Putten die met behulp van sinterklaas kruidnootjes testen. Televisierechter mr. Frank Visser behandelt het probleem van kleurverschil van nabestelde uniformen bij een fanfare. Ned.1, 22.00-22.30u.

Pauls parenavond. Iedere donderdag heeft Paul de Leeuw een andere bekende Nederlander aan zijn zijde met wie hij het programma presenteert. Vanavond is dat acteur Mimoun Oaïssa, bekend van o.a. de film Shouf Shouf Habibi! en Het schnitzelparadijs. Zij praten o.a. over de rol van catering op de filmset, thaiboksen en het menselijk brein! Ned.3, 23.00-24.00u.

KUNST

IDFA 2005. Verslag van het Internationale Documentaire Festival Amsterdam met interviews, recensies en reportages. Vanavond gesprekken met onder anderen Mercedes Stalenhoef over haar documentaire Ik wil nooit beroemd worden en cineast Jos de Putter over zijn portretten van Bob Dylan-fans, How many roads. Ook aandacht voor openingsfilm Sisters by law van Kim Longinotto. Ned.3, 0.00-0.15u.