Spanje arresteert terreurverdachten

De Spaanse politie heeft gisteren een Algerijn gearresteerd die vorig jaar Nederland werd uitgewezen op verdenking van betrokkenheid bij terreuractiviteiten. De man, Abdelhamid B., werd samen met tien anderen gearresteerd.

De tien worden ervan verdacht deel uit te maken van een bende die met vervalsen van kredietkaarten, het roven van auto's en drugshandel een extremistische terreurgroep financiert die behoort tot het Al-Qaedanetwerk. B. stond twee jaar geleden wegens terreuractiviteiten terecht in Nederland, maar werd vrijgelaten omdat de rechtbank oordeelde dat het bewijs in zijn zaak onrechtmatig verkregen was.

Met de arrestaties in Granada, Alicante en Murcia meent de politie een netwerk te hebben opgerold dat logistieke en financiële steun verleent aan de Salafistische Strijdersgroep, een terreurcel met verschillende vertakkingen. Volgens minister Antonio Alonso van Binnenlandse Zaken betreft het hier een actie waardoor de bende werd uitgeschakeld voordat zij ,,aan grotere zaken'' was toegekomen.

Volgens de politie stond de bende in contact met verdachte Algerijnen in Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië en Denemarken. Daarnaast zou geld zijn overgemaakt naar rekeningen van Algerijnen die in verband worden gebracht met de salafistische terreurgroep.

Abdelhamid B. werd in 2002 samen met elf anderen in Nederland gearresteerd op verdenking van het ronselen van jonge moslims voor terreuractiviteiten. De rechtbank in Rotterdam gelastte een jaar later zijn vrijlating, omdat het bewijsmateriaal, door de AIVD afgeluisterde gesprekken, onrechtmatig verkregen was. Vorig jaar werd B. in Nijmegen gearresteerd na een tip dat hij andermaal Nederland was binnengekomen.

B. werd hierop in november vorig jaar Nederland uitgezet richting Spanje, waar hij over geldige verblijfspapieren beschikt. Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werd tot de uitzetting besloten, omdat B. ervan werd verdacht nog steeds actief te zijn in extremistische groepen op Nederlandse bodem. Hij werd daarbij in verband gebracht met de terreurcel Ansar al Islam. In de nasleep van de moord op Theo van Gogh werd B. beschouwd als een bedreiging voor de staatsveiligheid.

B. kwam in 1998 naar Granada en is gehuwd met een Somalische met de Nederlandse nationaliteit.