Schuim op tank van spaceshuttle had haarscheurtjes

Technici van de NASA hebben in de isolatielaag om een brandstoftank van een spaceshuttle haarscheurtjes aangetroffen. Ze zaten op de plek waar toevoerleidingen over de tank lopen en kwamen via toepassing van een nieuwe scantechniek aan het licht. Op dezelfde positie schoot tijdens de lancering van de Discovery, afgelopen juli, een stuk schuim los ter grootte van een koffer. Waarschijnlijk zijn de scheurtjes in het schuim ontstaan door druk- en temperatuurschommelingen tijdens het vullen van de brandstoftank met vloeibare zuurstof en waterstof. Het schuimincident met de Discovery betekende een zware tegenvaller. Na de ramp tweeënhalf jaar geleden met de Columbia, toen losschietend schuim een fatale beschadiging veroorzaakte, stak de NASA 200 miljoen dollar in het oplossen van het probleem. Nader onderzoek aan de nu gevonden haarscheurtjes zal moeten uitwijzen of er een verband bestaat met het losschieten van stukken schuim. Overwogen wordt of het schuim op de bewuste locatie niet geheel achterwege kan blijven. De NASA hoopt in mei 2006 de Discovery opnieuw in de ruimte te kunnen brengen.