Schrijnend gebrek aan stootkracht

In theorie kan PSV over twee weken aan slechts twee doelpunten in zes wedstrijden genoeg hebben om zich te plaatsen voor de achtste finales van de Champions League. In het laatste groepsduel met Fenerbahçe volstaat een doelpuntloos gelijkspel voor de formatie van Guus Hiddink als Schalke 04 bij AC Milan wint. In de praktijk komt het er waarschijnlijk op neer dat PSV zelf moet scoren om zich net als vorig jaar een plaats te verschaffen bij de beste zestien van het Europese voetbaltoernooi. Daar ligt nu juist het probleem van de Nederlandse landskampioen: een internationale topspits die op het hoogste niveau beslissend is ontbreekt al jaren.

Zelfs de twee seizoenen geleden uit Eindhoven vertrokken Mateja Kezman hield aan zijn optredens in de Champions League er als spits van PSV bijna een trauma aan over. In de Nederlandse competitie maakte de Serviër de ene na de andere treffer, maar als eenmaal de hymne van het prestigieuze toernooi klonk leek hij te blokkeren. De opvolgers van Kezman hebben de verwachtingen nooit kunnen inlossen. Jan Vennegoor of Hesselink wist in 26 optredens slechts vier keer te scoren. De centrumspitsen Robert en Gerald Sibon troffen in de Champions League nog nooit doel voor PSV. Tegen Schalke 04 kregen alledrie de aanvallers speelminuten van coach Hiddink, maar een Eindhovens doelpunt bleef in de Arena Auf Schalke uit.

Dit keer mocht de vorig seizoen uit de Mexicaanse competitie overgekomen Robert het in de basis aan de zijde van Jefferson Farfán proberen. De 24-jarige Braziliaan scoorde een half jaar geleden een beslissende strafschop in de kwartfinales van de Champions League tegen Lyon, maar sindsdien is hij zelden of nooit van grote waarde geweest. Zijn optreden tegen Schalke 04 oogde hulpeloos. Robert verloor vrijwel elk kopduel, kon geen bal voorin vasthouden en kreeg in negentig minuten tijd slechts één kans om te scoren. In de 24ste minuut zag hij een inzet gekeerd door Schalke-doelman Frank Rost. Het bleek achteraf de grootste mogelijkheid te zijn geweest voor PSV in het vijfde groepsduel. Hiddink legde daarvan mede de schuld bij scheidsrechter Lubos Michel die in de ogen van de oefenmeester PSV in de 56ste minuut een strafschop had moeten geven toen Vennegoor of Hesselink de bal tegen de hand van de Uruguayaan Dario Rodriguez schoot.

Al na achttien minuten had de Slowaakse arbiter Schalke 04 in een soortgelijke situatie wel beloond met strafschop. Nadat een voorzet van Gustavo Varela werd geblokkeerd door de hand van André Ooijer, wees Michel direct naar de stip. ,,De scheidsrechter mag fluiten. Maar ik kan mijn handen er natuurlijk niet afhakken'', was na afloop de uitleg van de Nederlandse verdediger. Levin Kobiashvili schoot de strafschop koelbloedig midden in het doel achter de duikende Gomes. Vanaf dat moment liep PSV net als in de verloren uitwedstrijd tegen Fenerbahçe achter de feiten aan. Ook toen kwam PSV door een strafschop op achterstand en eindigde het duel net als gisteren in een kansloze 3-0 nederlaag. De tweede en de derde treffer kwamen eveneens van de voet van de uitblinkende Georgiër Kobiashvili die vijf minuten voor tijd een publiekswissel kreeg van trainer Ralf Ragnick.

In de wedstrijd tegen Schalke 04 kwam niet alleen andermaal het gebrek aan stootkracht voorin aan het licht. Ook bleek dat de ploeg wel erg afhankelijk is van aanvoerder Phillip Cocu. Zonder de door griep afwezige routinier verspeelde PSV zaterdagavond al twee punten in het competitieduel met RKC. Tegen Schalke 04 speelde Cocu een van zijn zwakste wedstrijden en raakte hij bovendien geblesseerd aan zijn knie. De captain vormt normaal gesproken samen met Gomes, Alex, Ooijer en Timmy Simons een internationaal geroemd blok waar jonge spelers als Ibrahim Afellay en Ismaïl Aissati zich aan op kunnen trekken. In de eerder met 1-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen AC Milan viel alles op zijn plaats waardoor `het nieuwe PSV' al snel vergeleken werd met de succesformatie van vorig seizoen. Tegen Schalke 04 kwam de schaduwzijde van de mix van oud en jong naar boven.

Cocu en Simons speelden een matige wedstrijd, Ooijer stond met zijn handsbal aan de basis van de nederlaag en de Brazilianen Gomes en Alex konden tegentreffers niet voorkomen. Schalke 04 was zo slim de opbouw van PSV te laten beginnen bij Alex die het spel wel kan breken, maar niet kan maken. De zeventienjarige Aissati die tegen AC Milan nog met veel bravoure een opvallende rol naast zijn maatje Afellay had opgeëist, werd door het sterke middenveld van Schalke 04 volledig overlopen. Waar tegen AC Milan `oud' stond voor `routine' en `jong' voor `jeugdige elan', kwamen nu fysieke gebreken en onervarenheid naar boven.

Simons en Aissati werden in de rust naar kant gehaald voor Vennegoor of Hesselink en Theo Lucius. Na de tactische ingreep van Hiddink controleerde PSV slechts eventjes de wedstrijd. Na de nederlaag staat de formatie weer even met de voeten op de grond. Als het PSV van Hiddink over twee weken tegen Fenerbahçe wel een doeltreffende mix vormt, is de offday in Gelsenkirchen snel weer vergeten.

Schalke 04

3

PSV

0

Ruststand 1-0. 18. Kobiashvili 1-0 (strafschop), 72. Kobiashvili 2-0, 79. Kobiashvili 3-0 (strafschop). Schds: Michel (Slw). Tsch: 53.994. Gele kaart. Bordon (Schalke 04).