Roeier verkoopt gouden medaille

Diederik Simon laat zijn gouden medaille van de Olympische Spelen 1996 veilen. De oud-roeikampioen wil echter alleen van het eremetaal af als er flink voor wordt geboden. De opbrengst gaat naar het coachfonds van de Amsterdamse studentenroeivereniging Nereus, waar Simon trainer is.

De veilig is zaterdagmiddag bij Nereus. Alleen leden en oud-leden kunnen bieden op het goud van Simon. ,,Het ding ligt toch maar in een kluis'', zei Simon gisteren. ,,Maar het moet wel een flink bedrag opleveren.''

Bij de veiling worden ook andere memorabilia aangeboden voor verkoop, zoals het shirt dat Gerritjan Eggenkamp droeg toen hij in 2002 in de acht van Oxford The Boatrace won, de jaarlijkse wedstrijd tegen de acht van Cambridge. Maar ook de vrouwen uit het bestuur behoren tot de `veilingstukken'. De hoogste bieder mag een avondje met een van de vrouwen uit eten. Wie iets pikants op de kop wil tikken, kan een bod doen op het bordeauxrode lingeriesetje dat oud-voorzitster Irene Wolfs droeg tijdens het winnen van de Varsity in 2002.

Simon won de gouden medaille bij de Olympische Spelen in Atlanta met de Holland Acht. Dat was het grootste succes uit de Nederlandse roeigeschiedenis. Bij de Spelen van Sydney 2000 en Athene 2004 veroverde hij zilver, respectievelijk in de dubbelvier en de acht. Vorig jaar verloor hij zijn medaille nog in een taxi in Athene. Deze kreeg hij toen op miraculeuze terug. De chauffeur had de plak afgegeven bij de Griekse politie.