Rijk betaalt knipsels

De rijksoverheid gaat krantenuitgevers betalen voor het gebruik van krantenartikelen in een digitale knipselkrant die intern wordt verspreid op de ministeries. Daarover hebben de overheid en de uitgevers vandaag een akkoord bereikt.

Het akkoord volgt op een vonnis van de rechter die in maart dit jaar stelde dat er voor digitale knipselkranten – anders dan voor een papieren knipselkrant – wel betaald moet worden. Door het akkoord trekt de staat het hoger beroep tegen dat vonnis in en komt er een einde aan een langdurige juridische strijd over het gebruik van digitale knipselkranten.

Het gaat vooralsnog om artikelen uit alle landelijke kranten, inclusief titels als Het Financieele Dagblad, Spits en Metro. Volgens M. Frequin van de uitgeversorganisatie NDP hebben de staat en de uitgevers contracten gesloten voor meerdere jaren met een waarde van ,,enkele miljoenen euro's''.