REGIO

HAARLEM

`t Barre Land Toneelgroep `t Barre Land staat in de Toneelschuur met twee toneelstukken. In De namiddag van meneer Andesmas, naar een novelle van Marguerite Duras zit de hoofdpersoon uit de titel onbeweeglijk te wachten op de berg voor het huis dat hij gekocht heeft voor zijn dochter. In De president van Thomas Bernhard spuugt de vrouw van een belaagde president haar gal in een woedende, doorgedraaide monoloog. Speelster Margijn Bosch weet de lange slingerzinnen van Bernhard adembenemend te nemen. In deel II neemt de president (Vincent van den Berg) zelf het woord, zittend in een badkuip, en komt alles wat de vrouw eerder beweerde in een schril en bijna pervers licht te staan.

25-26 nov Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl

LEIDEN

Wim Helsen De Vlaamse absurdistische droogkomiek Wim Helsen is in zijn tweede show Bij mij zijt ge veilig wederom een meester van de rare redeneringen, de onverhoedse wendingen en de volstrekt ontspoorde logica. Hij begint te zeggen dat zijn vrouw dood is (,,ik heb een alibi en een motief, dus mij maken ze niks'') en ontpopt zich vervolgens tot een redder van de mensheid, strijdend tegen salamanders, Luxenburgers en andere vijanden.

29 nov Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl. (071) 516 3899 of www.leidseschouwburg.nl.

HILVERSUM

Frank Lloyd Wright

Onder de titel Dromen van Amerika, Frank Lloyd Wright en de Nederlandse architecten heeft het Museum Hilversum een expositie samengesteld over de invloed van de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright (1867-1959) op Nederlandse architecten als W.M. Dudok, J.J.P Oud, J. Wils en H. Th. Wijdeveld. In de moderne architectuur van Wright zagen zij een mogelijkheid te ontsnappen aan de historische stijl die begin vorig eeuw nog dominant was in Nederland. Vooral in de omstreken van Den Haag en ook van Hilversum zijn nog diverse villa's te vinden die een stilistische verwantschap tonen met de bouwkunst van Wright. Zondag staat dan ook een fietstocht langs Hilversumse architectuur die geïnspireerd is door Wright op het programma (12 uur, start bij museum).

Dromen van Amerika, 25 nov. t/m 28 mei 2006 in Museum Hilversum, Kerkbrink 6. Open di t/m za 11-17 u, zo 12-17 u. Inl. www.museumhilversum.nl

LELYSTAD

Lezing Suriname

De Surinaamse misdaadschrijver Roué Hupsel houdt vrijdagavond 25 november (20u) een lezing in het kader van 30 jaar onafhankelijkheid van Suriname. Hij spreekt over zijn nieuwe avonturenroman Zwarte magie. Zijn debuutthriller Blinde muren werd bekroond met de Schaduwprijs 2005 door het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs.

Openbare Bibliotheek, Stadhuisplein, Lelystad. Inl 0320-242628.

VIJFHUIZEN

Dropping

In september vond in de Haarlemmermeer een opmerkelijk kunstproject plaats: boven de polder lieten kunstenaars als Gabriel Lester, Joep van Liefland en Jaap Kronenman een serie kunstwerken uit een vliegtuig vallen. Het project Dropping wordt nu afgesloten met een boekpresentatie en een tentoonstelling in Kunstfort Vijfhuizen.

Dropping. T/m 18 dec in Kunstfort Vijfhuizen, Fortwachter 1, Vijfhuizen. Vr t/m zo 13-17u. Inl: www.haarlemmermeer.nl of www.kunstfort.nl

UTRECHT

Generaal Franco

Franquisme herzien? is de titel van een rondetafelgesprek op 25 nov (19u) rond de historische figuur van generaal Franco, voorafgegaan door een documentaire die de Nederlandse KRO in 1965 in Spanje opnam op een moment dat de roep om democratisering zowel in Spanje als in Nederland steeds sterker werd. Mmv Samuel de Lange, Chris van der Heijden, Rudolf de Jong. Voertaal: Nederlands-Spaans met simultaanvertaling.

Instituto Cervantes, Domplein 3. Inl 030-2334261 & www.cervantes.nl

Tirannie van de tijd Als openingsvoorstelling van zijn nieuwe gezelschap Het Zuidelijk Toneel brengt regisseur Mathhijs Rümke Tirannie van de tijd, een nieuw toneelstuk van de schrijvers Paul Pourveur, Claire Swyzen en Stefan Hertmans over de mislukte bomaanslag van 1894 op de wereldklok in Greenwich. In een `plooi van de tijd' raken negen slachtoffers in gesprek met elkaar, over hun mislukte levens. Met onder meer Gijs Scholten van Aschat, Bert Luppes, Betty Schuurman en Joke Tjalsma.

Première 24 nov (19u30) Utrecht, Stadsschouwburg. Tournee t/m 28 jan. Inl. 040-2460656 of www.hzt.nl

Honegger

Op 27 november is het precies 50 jaar geleden dat componist Arthur Honegger (1892-1955) overleed. Daarom is er van 25 t/m 27 november in Muziekcentrum Vredenburg een festival geheel aan hem gewijd. Het hele weekend is er in negen concerten een uitgebreide keuze uit Honeggers werk te horen, uitgevoerd door verscheidene ensembles en solisten. Er klinken bekende en onbekendere werken én de wereldpremière van de kameropera La mort de Sainte Alméenne.

25 t/m 27 nov www.hommageahonegger.nl of 030-2314544.