Prijsexplosie op Cuba

Cuba gaat de prijs van elektriciteit vanaf volgende maand verdrievoudigen. Het land wil hiermee het chronisch stroomtekort en het almaar uitvallen van onder meer tv's, airco's en koelkasten beperken.

De zwaar gesubsideerde stroomprijs stijgt naar 1,3 peso per kilowattuur (kWh). Dat is omgerekend 5 eurocent, en vier keer zo goedkoop als in Nederland.

De prijsstijging geldt voor een onbekend aantal Cubanen die meer dan 300 kWh per maand gebruiken. Het gebruik van een gemiddeld Nederlands huishouden ligt op 279 kWh per maand.

Cuba heeft onlangs nog een subsidie van 20 miljoen dollar (17 miljoen euro) gekregen van Venezuela – dat sympathiseert met het communistische bewind op Cuba – voor de verbetering van het elektriciteitsnet. Intussen blijft president Fidel Castro van Cuba zijn bevolking oproepen om zuinige apparatuur te kopen, zoals hogedrukpannen en Chinese rijstkokers. De vraag is alleen hoe Cubanen die moeten aanschaffen. Velen verdienen gemiddeld maar 20 tot 25 dollar per maand en ambtenaren hebben de afgelopen 23 jaar geen loonsverhoging meer gehad.