Om naar uit te kijken

THEATERPhèdre

,,Welk rampzalig vergif is door de liefde in dit huis verspreid!'' Actrice Ariane Schluter speelt bij het Nationale Toneel de hoofdrol in Phèdre (1677) van Jean Racine, het Franse classicistische toneelstuk over de Griekse vrouw die ongelukkig verliefd wordt op haar stiefzoon Hyppolitus (Michel Sluysmans). De plotse terugkeer van haar man Theseus (Jaap Spijkers) zet de zaak op scherp. Johan Doesburg regisseert.

Première 26 november. Tournee t/m 11 febr 070-3181444 of www.nationaletoneel.nl

THEATER

Tirannie van de tijd Als openingsvoorstelling van zijn nieuwe gezelschap Het Zuidelijk Toneel brengt regisseur Mathhijs Rümke Tirannie van de tijd, een nieuw toneelstuk van de schrijvers Paul Pourveur, Claire Swyzen en Stefan Hertmans over de mislukte bomaanslag van 1894 op de wereldklok in Greenwich. In een `plooi van de tijd' raken negen slachtoffers in gesprek met elkaar, over hun mislukte levens. Met onder meer Gijs Scholten van Aschat, Bert Luppes, Betty Schuurman en Joke Tjalsma.

Première 24 nov (19u30) Utrecht, Stadsschouwburg. Tournee t/m 28 jan. Inl 040-2460656 of www.hzt.nl

DANS

Dance Works Dance Works toont het razendsnelle duet E2 7SD van Rafael Bonachela, een Britse choreograaf die tegenstellingen verenigt tussen jong en oud, MTV en hoge kunst, geschiedenis en avantgarde. Ton Simons brengt zijn nieuwe werk Part-Trap/Time Remix, een werk voor negen dansers die zich met snelle bewegingen staande moeten houden in grilig veranderende kaders van licht. Derde werk op het programma is Four trio's. Hiervoor heeft Simons drie trio's op Bachmuziek genomen uit Mind and Matter, dat deze zomer in een Alkmaarse keet te zien was.

Première 24 nov. Groningen, Stadsschouwburg. Tournee t/m 23 jan. Inl 010-4364511 of www.danceworksrotterdam.nl

MUSICAL

Als op het Leidseplein Jos Brink speelt de hoofdrol in Als op het Leidseplein..., een musical over het leven van Jacques van Tol, de onzichtbare schrijver van talrijke klassieke liedjes voor Louis Davids, Snip en Snap en Wim Sonneveld. Terwijl vele Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog mijmerden over het einde van de bezetting bij zijn melancholieke lied Leidscheplein, maakte Van Tol nazi-propaganda voor het radiocabaret van Paulus de Ruiter.

Première 28 okt. IJmuiden, Stadsschowuburg Velsen. Inl 0900-9203.

BEELDENDE KUNST

Open Ateliers

Dit weekeinde krijgen kunstliefhebbers weer de kans om tijdens de jaarlijkse Open Ateliers van de Rijksakademie in Amsterdam een kijkje te nemen in de studio's van een vijftigtal jonge veelbelovende kunstenaars uit binnen- en buitenland.

Open Ateliers Rijksakademie, Sarphatistraat 470, Amsterdam. 26 en 27 november, 11-19u. Toegang 3 euro. Inl 020-5270300 of www.openateliers.info

POP

Racoon

Noeste, nijvere popliedjes winnen het van bot gebeuk, hoewel de Zeeuwse popgroep Racoon met een Faith No More-tour heeft laten zien dat ze ook het hardere werk aan kunnen. Hun derde album Another Day bevat ambachtelijke popmuziek in de trant van R.E.M. en Crowded House. Het viertal mocht er onlangs een gouden plaat voor in ontvangst nemen, en maakt momenteel een tournee door Nederland die bijna uitverkocht is.

24 nov Effenaar, Eindhoven, 25 nov Boibelot, Dordrecht.