`OM hield feiten voor tv achter'

De SGP verbaast zich over de exclusieve afspraken die het openbaar ministerie (OM) omtrent de moord op activist Louis Sévèke heeft gemaakt met het tv-programma Bureau Misdaad van RTL5. Daardoor kan er vertraging ontstaan bij de opsporing van de moordenaar, vindt de Staatkundig Gereformeerde Partij.

Het OM wilde geen cruciale opsporingsvragen via de andere media voorleggen aan het publiek, maar verwees naar de latere uitzending van het RTL5-programma waarin alle feiten aan bod zouden komen. SGP-Kamerlid Van der Staaij wijst erop dat het om een algemeen belang gaat en niet om een commercieel belang. Volgens de SGP'er is het logischer om oproepen over getuigen, tips en signalementen zo snel mogelijk te verspreiden en wel via de publieke omroep of anders via alle programma's die dat willen.

Er kwamen overigens niet voldoende tips binnen naar aanleiding van Bureau Misdaad. Om die reden werd de zaak-Sévèke deze week opnieuw onder de aandacht gebracht in Opsporing Verzocht, dat afgelopen dinsdag door de AVRO werd uitgezonden. Die uitzending leverde zeven tips op.