Jörgen van Rijen

Als de cd van Jörgen van Rijen, solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest, iets aantoont, is het wel diens veelzijdigheid. Van de gezellige Sonate voor twee violen, trombone en continuo van Heinrich Ignaz Franz Von Biber (1644-1704), tot het vanuit de mistige verten galmende Force Fields and Spaces for trombone and delaysystem van James Fulkerson (1945): Van Rijen draait er zijn hand niet voor om.

Er is eigenlijk maar één aspect dat alle composities op de cd verenigt: er zit een trombone in. Toch zal de cd zeker niet alleen door trombonefans gewaardeerd worden. Kleine ontdekkingen zijn de composities met piano in het typisch Franse blazersidioom van begin twintigste eeuw, van componisten als Dutilleux, Ropartz en zijn semi-naamgenoot Axel Jørgenson.

Rijkgeschakeerd is Kurtágs A Kis Csáva voor piccolo, gitaar en trombone, met een Scherzo waarin de gitaar als percussie dienst doet, en een Nachtstück waarna je niet meer alleen naar buiten durft. Martijn Padding (1956) componeerde voor de gelegenheid First Piece for Trombone Solo, dat bij Van Rijen klinkt als een speelse improvisatie.

Jörgen van Rijen. Werk van diverse componisten. (Channel 22305)

    • Jochem Valkenburg