Japanner wint goud bij WK op meerkamp

De Japanner Hiroyuki Tomita is vandaag in Melbourne wereldkampioen turnen op de meerkamp geworden. Tomita turnde op zes toestellen 56,698 punten bijeen.

De zilveren medaille ging naar zijn landgenoot Hisashi Mizutori (55,349), brons was voor de Wit-Rus Denis Savenkov (55,112).

Het is de eerste keer in 31 jaar dat een Japanner de meerkamp wint bij de wereldkampioenschappen. Tomita maakte vorig jaar in Athene ook deel uit van de Japanse olympische ploeg die daar olympisch goud won.

Van de Nederlanders scoorde Epke Zonderland net als in de kwalificatiewedstrijden die eerder deze week werden gehouden het hoogst. De negentienjarige Fries eindigde in Australië met 53,111 punten op de elfde plaats. De achttienjarige Jeffrey Wammes werd met 52,173 vijftiende.

Zonderland is met zijn elfde plek de beste Nederlandse turner ooit geworden in de meerkamp van een WK. Tot nu toe had nog nooit een Nederlander de finale gehaald. Op alle toestellen presteerde hij vandaag in Melbourne foutloos.

Uitgerekend op het toestel waar hij doorgaans het beste presteert, vloer, liet Wammes een kans op een nog hogere klassering liggen. Het ging mis tijdens een sprongcombinatie en dat kostte hem een punt.

De meerkampfinale bij de vrouwen is morgen. daarin is Nederland vertegenwoordigd met twee deelneemsters, Suzanne Harmes en Loes Linders. Zijn plaatsten zich gisteren in Melbourne voor de finale.

Oud-turnbondscoach Ruud Jacobs werkt aan een nieuwe Nederlandse commerciële turnploeg. Tot op heden is er één, Salto Reïntegratie. Jacobs wil zijn team bouwen om Jeffrey Wammes, een van de kopstukken van de Salto-formatie. De plannen zijn nog in het beginstadium, maar zorgen momenteel bij de wereldkampioenschappen in Melbourne wel voor onrust.

Teammanager Remi Lens van Salto is allerminst te spreken over de timing van Jacobs, die naar eigen zeggen als toerist in Australië in de zaal rondloopt. Lens weet dat de contracten van Salto per 1 januari aflopen. De sponsor wil graag verder en heeft de turners daarvoor een aanbieding gedaan.

Jacobs heeft Wammes benaderd en de winnaar van de bronzen medaille bij de Europese kampioenschappen denkt daarover na. Volgens Lens heeft Jacobs ook Yuri van Gelder benaderd, maar de ringenspecialist zou dat aanbod hebben afgewezen.