`Ik heb ze allen miljonair gemaakt'

Volgende week verschijnt de biografie Op dun ijs van de Amerikaanse schaatscoach Peter Mueller. Hij bekritiseert vooral de Nederlandse rijders en rijdsters.

De schaatser Peter Mueller won in 1976 de 1.000 meter bij de Winterspelen in Innsbruck. De schaatstrainer Peter Mueller, de huidige bondscoach van Noorwegen, won met Bonnie Blair (1992), Dan Jansen (2004) en Marianne Timmer (1998) olympisch goud. Verder leidde hij onder meer Jan Bos (1998) en Gianni Romme (2000) naar de wereldtitel. Zijn grootste verdienste was het smeden van een nationale sprintcultuur. Dankzij de bevlogen Amerikaan konden de Nederlanders zich vanaf de middenjaren negentig, net als bij het allrounden, eindelijk met de wereldtop meten.

In zijn biografie Op dun ijs wordt eens temeer duidelijk hoe moeizaam de samenwerking met de meeste Nederlandse sprinters is geweest. Zo haalt hij in het boek hard uit naar Erben Wennemars, die onder zijn leiding een gevestigde sprinter werd en met Jac Orie als coach in 2004 en 2005 de wereldtitel won. Wennemars is een van de vele mensen die kritisch in het boek worden beschouwd. Volgens Mueller zou Wennemars tijdens de Spelen in 2002, achter zijn rug om, Orie hebben benaderd voor het trainerschap bij de ploeg SpaarSelect die nu Postcodeloterij heet.

Mueller: ,,Wennemars startte de hele deal. Hij heeft Orie al benaderd in Salt Lake City. Ik stapte bij de World Cup-finale in Inzell op hem af. `Wat is er aan de hand', vroeg ik. We wandelden een stuk samen op. Toen zei hij: `Peter, je zult niet langer onze coach meer zijn, dat is alles wat ik kan zeggen'. Vol cynisme bedankte ik hem hartelijk voor zijn informatie. Ik bedacht me hoe vaak ik Erben naar het ziekenhuis had gebracht. Toen hij een keer met hoge koorts op mijn deur klopte, stopte ik hem in mijn bed en ben ik naast hem op de grond gaan liggen. Ik deed geen oog dicht, keek de hele nacht of alles goed met hem ging. En dan niet genoeg ballen hebben om mij te vertellen wat er aan de hand was. Achter mijn rug om spelletjes spelen. Als Erben had gezegd: `Pete, het werkt niet meer, it's over ...'. Dan geef je elkaar een hand en kun je terugkijken op een geweldige tijd. Maar het liep totaal anders.''

Wennemars wilde vanmorgen niet reageren op de aantijgingen van Mueller. De sprinter heeft het boek, dat volgende week in de winkel ligt, ook nog niet gelezen. Hetzelfde geldt voor Marianne Timmer, de voormalige echtgenote van de Amerikaanse coach die onder zijn leiding bij de Winterspelen van Nagano twee gouden medailles won. Mueller beschrijft in zijn boek dat hij met Timmer in maart 2002 naar het WK afstanden ging in Heerenveen en daar samen door de rest van de SpaarSelect-ploeg zou zijn genegeerd. ,,Het leek wel of we een besmettelijke ziekte hadden. Iedereen ontweek ons. Ik had ze allemaal miljonair gemaakt. En dan roepen ze je op het matje: met elkaar aan tafel zitten en dan met z'n allen tegen één: let's give him a shit.''

Mueller onthult in het boek dat Timmer in het najaar van 1997, een half jaar voor haar goldrush in Nagano, de door hem geleide KNSB-sprintploeg had willen verlaten. De schaatsdiva was overtraind en wilde naar de vrouwenkernploeg van coach Sijtje van der Lende. ,,Ik reageerde meteen'', laat Mueller optekenen. ,,There is no way in hell dat je naar Sijtje gaat. Met jouw talent hoef je niet zo hard te fietsen als de jongens. Het is heel normaal dat je moe bent. Maar ze geloofde me niet en haar besluit stond vast. Ik heb de KNSB gebeld en die steunde mij. Timmer bleef bij mij en was daarna erg lang boos. Wat kon dat mij schelen? Ik voelde aan wat ze moest doen. We bleven vasthouden aan het programma. Niemand had iets van haar verwacht in Nagano. Ik heb altijd geweten waartoe ze in staat was. Een enorm talent, een ijzersterke wedstrijdmentaliteit, dat moest haast wel tot succes leiden. Daarom heb ik haar geen toestemming gegeven naar een andere ploeg te gaan. Het is niet slecht voor haar uitgepakt.''

Op dun ijs. Auteur: Maarten Scholten. Uitgeverij: Arko Sports Media. Prijs: 17,95 euro.