IDFA

Wat de Nederlandse tv nog maar zelden toont, zien we op het International Documentary Filmfestival Amsterdam (IDFA) in de volle breedte van de bioscoop: intelligente documentaires over belangrijke onderwerpen, gemaakt door geëngageerde filmers. In de korte beschrijvingen van de geselecteerde films keren telkens woorden terug als emigrantenbestaan, achterstandswijk, boerenbedrijf, woestijn, oorlog, ziekte, solidariteit, globalisering. Je kunt daar meewarig over doen, maar feit is dat de filmmakers op dit festival met hun (digitale) camera een deel van de samenleving bestrijken dat weinig aan bod komt.

In Green screen bekommeren zeventien documentaires zich om het milieu. Hier is nog aandacht voor goeddeels vergeten milieucatastrofes, zoals de dioxine-ramp in het Italiaanse Seveso, waar in 1976 een gifwolk ontsnapte uit een chemische reactor. In Gambit onthult een betrokken chemicus wat er is gebeurd. Ook zijn er veel documentaires over oorlogen. In de sectie Docs at War worden klassieke documentaires uit WOII, zoals John Fords The Battle of Midway, of de ontroerende London Can Take It van Humphrey Jennings en Harry Watt.

24 nov. t/m 4 dec bioscopen rondom Leidseplein in Amsterdam. Centrale kassa naast bioscoop City. Res. 020-4277452. www.idfa.nl