Hielprik wordt sterk uitgebreid

Pasgeborenen worden met een hielprik straks op achttien ernstige aandoeningen onderzocht, in plaats van op de huidige drie.

Dat heeft staatssecretaris Ross-Van Dorp (Volksgezondheid, CDA) besloten. De Tweede Kamer is daarover vandaag ingelicht. De screening wordt uitgebreid omdat inmiddels meer aandoeningen van pasgeborenen vastgesteld en behandeld kunnen worden. Ook komen door migratie bepaalde ernstige erfelijke ziekten, zoals de sikkelcelziekte, vaker voor in Nederland.

Baby's worden nu in de eerste levensweek met een hielprik getest op drie stofwisselingsziektes. Met het besluit tot uitbreiding van de hielprik neemt de regering het advies over van de Gezondheidsraad van eind augustus. De raad onderzocht welke van 29 aandoeningen in aanmerking zouden komen voor uitgebreidere screening van pasgeborenen. Daarvan bleven achttien ziekten over waarbij volgens de raad ,,aanzienlijke onherstelbare schade te voorkomen is''. Behandelbaarheid en betrouwbare diagnostiek waren de belangrijkste criteria. De taaislijmziekte cystische fibrosis voldoet slechts deels aan dat tweede criterium. Die wordt pas in het programma opgenomen na nader onderzoek.

Meer dan 99 procent van de ouders neemt nu deel aan het programma. In een brief die de staatssecretaris vanmiddag naar de Tweede Kamer zou sturen, schrijft ze dat bij relatief weinig kinderen een aandoening wordt gevonden. ,,Maar de gezondheidswinst is hoog: het aantal extra gezonde levensjaren is groot en de kwaliteit van leven verbetert sterk.'' De verwachting is dat met de nieuwe hielprik circa negentig kinderen meer een beroep zullen doen op intensieve zorg, dan met het huidige onderzoek worden gevonden.

Het uitgebreidere screeningsprogramma wordt vanaf 1 januari 2007 ingevoerd, met name goede voorlichting aan de ouders kost tijd. Ouders worden straks aan het eind van de zwangerschap geïnformeerd over de implicaties van het onderzoek. Nu krijgen ze die informatie na de geboorte.

Voor de uitgebreidere hielprik is wat meer bloed nodig dan bij de huidige prik. Vanaf 1 januari 2006 zullen daarvoor nieuwe priksetjes beschikbaar zijn. De uitbreiding van de hielprik kost naar verwachting enkele miljoenen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vanochtend.

achtergrond pagina 3

    • Esther Rosenberg