Hans Wiegel ontkent de werkelijkheid

Tekst van een deel van het interview met Ayaan Hirsi Ali in het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2005.

Hirsi Ali: ,,Ik krijg kritiek van alle kanten, ook van partijgenoten. Als Hans Wiegel op de televisie pontificaal komt verklaren dat hij mijn standpunt ten aanzien van het onderwijs in hoge mate onliberaal vindt en dat het schandalig is dat de VVD zich op dit spoor laat leiden, dan schrik ik daar niet van. Ik dacht: ach, die man woont in Dieren of in Diever of zoiets, op zo'n ideale, idyllische plek. Volkomen levend in `het land van Ooit', literally. Hij is niet geraakt door de globalisering, door de migratie, door de nieuwe werkelijkheid. Ik zie hem als een reactionair conservatief. Zo'n Wiegel is precies zo'n Turkse of Marokkaanse vader die instinctief aanvoelt dat hij de modernisering niet kan tegenhouden en zich daarom terugtrekt in zijn buurt, want daar is het lekker veilig. En daar gaat hij vervolgens alles hetzelfde doen als zijn grootvader. Ik weet ook wel dat Wiegel een politicus pur sang is, dat hij het sentiment van de oude, klassieke achterban van de VVD bespeelt. Hij zegt tegen hen: de VVD is er ook voor jullie. Maar dat is een gevaarlijke politiek. Door de werkelijkheid te ontkennen neem je de burgers niet serieus. Dat is hetzelfde als de Partij van de Arbeid die zag dat in haar klassieke wijken iedereen opeens achter Fortuyn aanging, omdat de PvdA-elite bleef volhouden dat de werkelijkheid toch nou nét anders was. Iedereen wil aan de oude werkelijkheid vasthouden, maar dat is Utopia, dat komt niet meer. De generatie daarop heeft daar geen boodschap aan, die vindt dat zalvend en niet realistisch. Het inspelen op het goede jaren-vijftiggevoel mag dan electoraal gezien succesvol zijn, op de lange termijn kun je er het politieke systeem mee onderuithalen, want je creeert een politieke elite die voortdurend van alles belooft wat ze niet kan waarmaken. Bovendien, wat wij helemaal fout doen – en dat vind ik echt zo erg – is dat wij politici de overheid neerzetten als een orgaan dat mensen geluk en zekerheid belooft. Daar is de overheid helemaal niet voor. De overheid moet haar meest basale taken uitvoeren, wetten handhaven, het openbaar bestuur op orde hebben en de veiligheid waarborgen. Het lijkt nu wel alsof we maar gewend moeten raken aan het terrorisme.''