Geldboete en voorwaardelijke celstraf Aalbers

Ex-voorzitter Karel Aalbers van voetbalclub Vitesse is voor valsheid in geschrifte en belastingontduiking veroordeeld tot een geldboete van 20.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden. Justitie had tegen Aalbers twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist.

De rechtbank in Arnhem acht een aantal beschuldigingen niet bewezen. Aalbers is alleen veroordeeld voor frauduleuze handelingen rond het spelerscontract van voormalig spits Nikos Machlas. In het contract stond dat Machlas 500.000 gulden per seizoen verdiende terwijl dit in werkelijkheid 2.500.000 gulden was. Het extra salaris werd uitbetaald via een `merchandisingcontract', maar deze overeenkomst was door Aalbers en Vitesse tegenover de belastingdienst verzwegen.

Aalbers heeft volgens de rechtbank leiding gegeven aan de belastingontduiking. De Arnhemse rechtbank associeert hem ,,als één en ondeelbaar'' met Vitesse en stelt dat hij in zijn pogingen de club op de Europese voetbalkaart te zetten de grenzen van het toelaatbare heeft opgezocht. ,,In zijn poging Europees topscorer Machlas voor de club te behouden – met als uiteindelijk doel na een jaar een hoge transfersom te kunnen verkrijgen – heeft verdachte echter de grenzen van het toelaatbare overschreden.''

Bij de strafmaat is rekening gehouden met het blanco strafblad van Aalbers, dat de feiten dateren uit 1998 en '99 en het feit dat Aalbers van vijf overige ten laste gelegde feiten is vrijgesproken. Aalbers ontbrak bij de uitspraak.

De rechtbank acht onder meer niet bewezen dat Aalbers zich schuldig heeft gemaakt aan belastingontduiking bij de transfer van Pierre van Hooijdonk van Nottingham Forest naar Vitesse. De Arnhemse club verhoogde de transfersom met 300.000 pond, zodat Van Hooijdonk, aldus het openbaar ministerie, `tekengeld' in Engeland kon laten uitbetalen. Van Hooijdonk hoefde daardoor in Nederland over dit bedrag geen belasting te betalen. Volgens de rechtbank is van een verplichting van het betalen van dit bedrag door Vitesse aan de speler niets gebleken.

Bij de transfer van Dejan Curovic van Partizan Belgrado naar Vitesse heeft de rechtbank geen bewijs gevonden dat een economische boycot van Servië en Montenegro is overtreden. Het OM stelt dat er een transfersom is betaald, maar volgens de rechtbank is Curovic gehuurd van een bedrijf dat de speler had vrijgekocht.

Aalbers werd in februari 2000 gedwongen af te treden als voorzitter en directeur van Vitesse. Publicaties in de media over de grote schuldenlast waarmee Aalbers de club had opgezadeld waren voor de FIOD aanleiding een onderzoek in te stellen naar Aalbers.

De afgelopen jaren heeft Aalbers enkele malen geprobeerd terug te keren. Onlangs was hij namens een Engelse investeringsmaatschappij betrokken bij een mogelijke overname van het Gelredome-stadion en voetbalclub Vitesse. De gemeente geeft de voorkeur aan twee andere partijen, waarmee onderhandelingen worden gevoerd.