Galerieselectie

PHIL BLOOM

Ter gelegenheid van haar zestigste verjaardag organiseert Galerie Metis een tentoonstelling met werk van Phil Bloom. Te zien zijn tekeningen en schilderijen die de kunstenaar maakte naar aanleiding van reizen door de Altaï-gebergten, op de grens van China en Mongolië. Op veel van de doeken komen herten voor: kinderlijke bambies maar ook stoere exemplaren met blauwe vachten en grote geweien. Ook schilderde ze een tweeluik van dezelfde hertenkop: de een met huid en haar, de ander gevild.

Schilderijen en tekeningen van Phil Bloom. 26 nov t/m 24 dec in Metis_nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

THOMAS MANNEKE

In het najaar van 2004 maakte Thomas Manneke een serie foto's in de Litouwse hoofdstad Vilnius. Tijdens zijn verblijf werd hij geassisteerd door fotografiestudente Akvile, die hem introduceerde bij haar medestudenten. Manneke besloot hen te volgen en maakte foto's tijdens verjaardagsfeestjes, audities, of op school. Maar ook panoramische foto's van de stad, van gebouwen bij nacht, horen bij de serie, die onlangs bij Artimo in boekvorm verscheen. Galerie Diana Stigter toont een selectie uit Mannekes persoonlijke stadsportret.

Vilnius, foto's van Thomas Manneke. 26 nov t/m 7 jan in Galerie Diana Stigter, Elandstraat 90, Amsterdam. Wo t/m za 12-18u.

MATTHEW MONAHAN

De Amerikaanse kunstenaar Matthew Monahan maakt in houtskool tekeningen van woeste krijgers, maskers en totempalen. De figuren zijn in donkere lijnen neergezet op grote vellen papier, die vervolgens weer in elkaar gefrommeld, vervormd zijn tot nieuwe huiveringwekkende wezens. Tandenstokers, glas, pinnen en haren zijn aan de beelden toegevoegd als magische voodoo-attributen.

Tekeningen van Matthew Monahan. 26 nov t/m 21 jan in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

ANDREI ROITER

De Rus Andrei Roiter is een typisch voorbeeld van een nomadische kunstenaar. Sinds 1990 pendelt hij heen en weer tussen zijn woonplaatsen New York en Amsterdam en de diverse plaatsen waar hij exposeert. Tijdens zijn reizen verzamelt Roiter beelden en voorwerpen die hem aanspreken - vaak alledaagse dingen die toevallig zijn pad kruisen. Deze souvenirs kunnen jaren later opeens weer opduiken in zijn schilderijen, tekeningen of objecten.

Nieuw werk van Andrei Roiter. T/m 24 dec in Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

TOMAS RAJLICH

Onlangs schonk de Tsjechisch/Nederlandse kunstenaar Tomas Rajlich honderd tekeningen aan het Gemeentemuseum Den Haag. De werken worden er vanaf dit weekeinde tentoongesteld. Gelijktijdig laat Galerie Ramakers een aanvullende keuze zien uit het tekeningen-oeuvre van de Tsjech. Rajlich, die na de Praagse lente in 1969 naar Nederland kwam en zich in Den Haag vestigde, is een belangrijk vertegenwoordigers van de `fundamentele schilderkunst'. Het onderzoek naar formele aspecten als schaal, lijn, vorm, kleur en materiaal staat in zijn werk centraal.

Tekeningen van Tomas Rajlich. 27 nov t/m 31 dec in Galerie Ramakers, Toussaintkade 51, Den Haag. Wo t/m za 11-17u.

EN VERDER

Foto's van Daido Moriyama t/m 17 dec in Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, Amsterdam; schilderijen en inkjetprints van Robert Wevers t/m 17 dec in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; foto's van Jason Oddy t/m 26 nov in Galerie Hug, Eerste Tuindwarsstraat 16, Amsterdam; schilderijen van Marjolein Rothman t/m 26 nov Motive Gallery, Elandsgracht 10, Amsterdam; sculpturen van Keith Edmier t/m 3 dec in Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam; tekeningen van Marcel van Eeden en Paul van der Eerden t/m 24 dec in Galerie Maurits van de Laar, Herderstraat 6, Den Haag; borduurwerken van Petra van der Steen t/m 17 dec in Galerie de Schone Kunsten, Donkere Spaarne 32, Haarlem; computerprints van Wim Bosch t/m 23 dec in MKgalerie.nl, Witte de Withstraat 53, Rotterdam; videoinstallatie van Loek Grootjans t/m 30 nov in Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht.