FRANKRIJK

Camille Claudel

De beeldhouwster Camille Claudel wordt ten onrechte nog veel te dikwijls vooral beschouwd als de geliefde van Auguste Rodin en de zuster van de dichter Paul Claudel. Dat ze bovendien een geniale kunstenares was, blijkt weer uit de meesterwerken op de mooie expositie die het Musée Marmottan aan haar wijdt. Camille Claudel had alles om beroemd te worden: talent, intelligentie, moed en schoonheid, maar werd uiteindelijk vernietigd door de omstandigheden. Haar dramatische leven en haar talent werden pas in de jaren tachtig herontdekt dankzij verscheidene boeken en de prachtige film van Bruno Nuytten met Isabelle Adjani (Camille) en Gérard Depardieu (Rodin). Al op twintig jarige leeftijd gaat ze in het atelier van de vierentwintig jaar oudere Rodin werken. Ze werd waarschijnlijk meteen zijn maîtresse. Haar werk is duidelijk beïnvloed door Rodin, maar het omgekeerde is ook waar en veel minder bekend.

T/m 31 jan Musée Marmottan-Monet, 2, Rue Louis Boilly, Parijs, dag beh ma 10-18u 0033-144965033 en www.marmottan.com

Swan Lake

Parijs heeft tien jaar moeten wachten om het ballet Het Zwanenmeer van Tsjaikovsky/Petipa in de mythische bewerking, Swan Lake (1995) van de Britse choreograaf Matthew Bourne te zien. In deze `gespierde', geestige, oneerbiedwaardige en sexy versie worden alle rollen door mannen gedanst. Bourne durfde de poëtische prinsessen/zwanen in schitterende jonge mannen met blote bovenlijven en voeten te veranderen. Hij plaatste het ballet in het Engeland van de jaren '60 met knipogen naar de beslommeringen van het Engelse koningshuis.

Lac des cygnes door het gezelschap Matthew Bourne t/m 8 jan in het Théâtre Mogador, Parijs, 0033-892700100.

En verder

L'art russe dans la seconde moitié du XIXe siècle t/m 8 jan Musée d'Orsay, 0033-14049 4814 & www.musee-orsay.fr; Lennon-Unfinished Music t/m 25 jan Musée de la Musique, 0033- 1448 44484 & www.cite-musique.fr.