EU-hof: verbod kauwgom mag

De Oostenrijkse stad Salzburg mag de verkoop van onverpakte kauwgom uit automaten verbieden. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg vanmorgen bepaald. Salzburg had producent G. Schwartz bekeurd, omdat de verkoop van onverpakte kauwgom uit automaten in strijd is met de Oostenrijkse voorschriften over openbare hygiëne. Schwartz achtte dat een ontoelaatbare inbreuk op de Europese afspraken over vrij verkeer van goederen, omdat in Duitsland en Italië dezelfde automaten wel mogen. Hij ging tegen de bekeuring in beroep bij de rechtbank in Salzburg die de kwestie voorlegde aan het EU-hof in Luxemburg, de hoogste scheidsrechter inzake Europees recht. Volgens het Hof staat het Oostenrijk vrij om deze verkoopwijze in het belang van de volksgezondheid te verbieden.