Eerste links, volgende rechts

De platgetreden toerismepaden moe? Kies voor experimenteel reizen, waar niet de bestemming, maar de reis erheen het doel is.

Spreek met je partner af dat je tegelijk, maar afzonderlijk van elkaar naar een stad reist. Spreek geen ontmoetingsplek af, maar kijk hoe lang het duurt voor je elkaar ontmoet. (In zes gevallen waarin dit werd uitgeprobeerd, troffen de partners elkaar elke keer; vroeger of later).

Of: koop een Monopoly-spel in een ander land of een andere stad (het bestaat in 45 landen, ook in stedenversies). Gooi de dobbelstenen en ga naar de aangegeven straat, herhaal dit en verken zo een stad of land door er kriskras doorheen te reizen.

Ben je de platgetreden toerismepaden moe, ben je blasé geworden van het vele reizen of wil je wel eens iets anders, dan is The Lonely Planet Guide to Experimental Travel (waar deze voorbeelden uit komen) een aanrader die reizen, ook in de eigen omgeving, verrassend maakt. Het is een doe-het-zelfboek met een hoog Monty Python-gehalte. Uitgangspunt: niet de bestemming, maar de reis erheen is het doel. Belangrijkste bagage: je openstellen voor nieuwe ervaringen. Daartoe krijgt de lezer veertig methoden aangereikt, met verslagen van eerdere pogingen, een moeilijkheidsindicatie en een quiz om te bepalen welke experimenten het beste bij je passen.

In het voorwoord staat dat het idee teruggrijpt op een stadswandeling die dadaïsten en surrealisten als Breton, Aragon en Picabia in 1921 ondernamen in Parijs, om zo de onkunde van reisgidsen aan te tonen en `de plekken te ontdekken die echt geen bestaansrecht hebben'.

De eerste van de alternatieve `reizen' bedacht Joel Henry in 1990 met vrienden tijdens een lunch in Straatsburg. Zo ontstond de groep Latourex. Er kwam een website, www.latourex.org, de enige link van deze nomadische organisatie, en zo'n duizend reizigers mailden zelfbedachte ideeën en ervaringen. Experimental Travel groeide uit tot `een wetenschap' met categorieën als Aerotourism, Contretourism en Hypotourism.

Onder Aerotourism valt bijvoorbeeld een dag doorbrengen op het dichtstbijzijnde vliegveld en daar kapel, tentoonstelling, winkels, restaurants en bars ontdekken, zonder dat je steeds op je horloge hoeft te kijken. Bij Alternating Tourism stap je je voordeur uit en neem je de eerste straat links, de volgende rechts, weer links en zo door, waardoor je op plekken komt waar je nooit bent geweest en nooit weet waar de reis eindigt.

Met Anachronistic Travel bekijk je een stad met een oude reisgids, zodat je ziet wat allemaal veranderd is. Een variant op Ariadne's draad is een bekende bellen (in een andere stad), vragen een lijstje met tien voor haar of hem favoriete of nostalgische plekjes te maken en een tweede lijstje (al of niet op volgorde) met redenen (`Hier werd ik voor het eerst verliefd, viel ik flauw'). Bezoek die plekken. Hierdoor identificeer je je met die ander (vooral leuk voor partners).

Prettige liftervaringen deden Ludo en Sasha Jambrich op. Ze bezaten weinig geld, trouwden en reisden liftend in bruidsjurk en -pak door Europa (met een bordje: `Just Married' en de bestemming). Ze kregen zelfs ergens het echtelijke bed toegewezen.

Dat het absurdistische reizen geen grenzen kent, blijkt uit Horse Head Adventure: schuif een paardenmasker over je hoofd, en: `Je kunt er van op aan dat deze variatie de meest onvoorspelbare resultaten oplevert.'

Teleurstellingen voorkom je door een nietszeggende plek te bezoeken, met weinig tijd, geld en in een land waar je de taal niet kent. Doordat je verwachtingen tot nul gedaald zijn, kan het al bijna niet meer stuk.

Steden kun je op vele manieren bezoeken, bijvoorbeeld door ze geblinddoekt (met een begeleider) te verkennen of naar je lievelingscafé te gaan (of het stamcafé van een ander in een andere stad). Vraag de barman naar zijn lievelingsdrankje, bestel het, vraag hem vervolgens naar zijn lievelingscafé, ga daar naar toe, en zo verder tot sluitingstijd of totdat je genoeg gedronken hebt.

Op de achterflap van `Experimental Travel' bevinden zich zes gele pijlvormige stickers. De bedoeling is dat je ze op voor jou betekenisvolle plekken plakt. Stuur een sms naar het nummer op de pijl met een beschrijving van de plek of wat hij voor jou betekent. Kom je zelf ergens zo'n pijl tegen, stuur dan een sms naar hetzelfde nummer en op je mobieltje verschijnt een wetenswaardigheid over die plek. Zo bezorg je medestickeraars, die de pijlen herkennen, een uniek bezoek aan je stad en kun je zelf andere steden op originele wijze bezoeken (www.yellowarrow.net).

The Lonely Planet Guide to Experimental Travel, Rachel Antony en Joel Henry, importeur Nilsson & Lamm BV, € 18,95.