DUITSLAND

Barok in het Vaticaan

Geen ander bouwwerk symboliseert de macht van de rooms-katholieke kerk zo krachtig als de Sint Pieter in Rome. Vooral de door Michelangelo ontworpen koepel is indrukwekkend. Een vijf meter hoge houten maquette van die koepel vormt het hart van de tentoonstelling Barock im Vatikan. Barok floreert in het samenspel van licht, materie en kleur. Aan de bouw van de Sint Pieter werkte niet alleen Michelangelo mee. Ook Bernini, Borromini, Sacchi, Guercino en Reni versierden het godshuis in- en uitwendig. De Musei Vaticani leenden hun mooiste beelden en altaarschilderingen uit aan een museum in Bonn. Daarenboven pronkt de Kunst- und Ausstellungshalle met boeken uit de Bibliotheca Apostolica Vaticana.

Van 25 nov t/m 19 maart; Friedrich-Ebert-Allee 4, Bonn. Di en wo 10-21u, do-zo 10-19u. Inl 0049-22891710 en www.kah-bonn.de.

Digitaal met Majerus

Michel Majerus (1967-2002) was de schilder van een snelle tijd. De manier waarop hij stierf lijkt bijna logisch: een vliegtuigongeluk beëindigde zijn korte leven. In zijn werk verbond hij hoge kunst met lage, video met verf en techno met extase. Ook de wereld van ruimtevaart en reclame duikt steeds in zijn installaties op. De Deichtorhallen in Hamburg tonen voor het eerst haast alles wat Majerus sinds de vroege jaren '90 heeft gemaakt. Het zijn reusachtige doeken, meestal een paar bij elkaar en tien meter hoog. Dat cinemascopische formaat zuigt de bezoeker een universum binnen waarin Nikes en Mickey Mouses schijnbaar gewichtloos over het linnen zweven.

T/m 26 jan, Deichtorstr. 1-2, Hamburg. Di-zo 11-18u; Inl 0049-40321030 en www.deichtorhallen.de

En verder

Winterdom Eiszauber, ijssculpturen- en schaatsfestein, t/m 4 dec. Heiligengeistfeld Hamburg: www.hamburg-magazin.de; vrouwenportretten van de fotografe Shirin Neshat t/m 4 dec in het Hamburger Bahnhof, Berlijn: 0049- 303 97834-11 & www.hamburgerbahnhof.de.