De zorg gaat voor de baat uit

Eerst een één, dan een twee, dan een nul, nog een nul, weer een nul, weer eentje, en dan nog zes nullen, voordat het rijtje eentonig wordt.

De gezondheidszorg, de pensioenpremies, de AOW-uitkeringen en de particuliere verzekeringspolissen voor de oude dag kostten vorig jaar samen 120 miljard euro. Dat is een kwart van de totale jaarlijkse Nederlandse productie van goederen en diensten. En dat is dan alleen nog maar het jaar 2004. En dan moet de vergrijzing officieel nog beginnen, wanneer de eerste babyboomers in de loop van 2010 hun eerste AOW krijgen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lanceerde gisteren een nieuwe, uitgebreide publicatie over de cijfers in de zorg. Meten is weten, en dat geldt niet alleen daar.

Het CBS becijfert de zorguitgaven in 2004 op bijna 60 miljard euro, met ziekenhuiszorg als grootste segment (bijna 15 miljard euro). De CBS-cijfers overtreffen ruimschoots die van het ministerie van Volksgezondheid zelf, die voor 2004 bijvoorbeeld 44,8 miljard euro opvoert als het zogeheten budgettair kader zorg.

Het verschil zit 'm niet alleen in definities (het CBS telt zo ongeveer alles, tot en met ziekenvervoer door taxibedrijven), maar ook in afbakening. Het ministerie telt alleen waarvoor de minister verantwoordelijk is. En dat wordt steeds minder.

Zorg en pensioen zijn kenmerkende vergrijzingskosten. Hoe ouder mensen worden, hoe meer zorg zij consumeren. De consumptiepiek zit in de laatste levensjaren. En in de aanloop naar de vergrijzing spaart Nederland massaal voor (vroeg)pensioen. De vergrijzing is een groeimarkt. De stijgingspercentages zijn indrukwekkend. De pensioenpremies (30 miljard euro) van bedrijven en werknemers zijn in vijf jaar verdubbeld.

De zorg kent Chinese groeigetallen. Bijna 7 procent uitgavengroei in 1999, ruim 7 procent in 2000, daarna 12 procent, in 2002 zelfs 12,4 procent, maar vervolgens weer dalingen: ruim 8 procent in 2003, ruim 4 procent in 2004. Het CBS schrijft de pieken toe aan de geldinjecties om wachtlijsten weg te werken, en de terugval aan beperking van budgetten, bevriezing van tarieven en afspraken met de farmaceutische industrie over goedkopere geneesmiddelen.

Bang voor alsmaar stijgende zorgpremies en -uitgaven? U kunt zich indekken. Op de beurs zijn diverse beleggingsfondsen te koop die gespecialiseerd zijn in beleggingen in zorgbedrijven, van fabrikanten van medicijnen tot Amerikaanse ziekenhuizen. Wat u uitgeeft aan zorg, kunt u proberen terug te winnen als belegger.