Coach Hiddink zinspeelt op vervroegd vertrek bij PSV

Guus Hiddink zinspeelde gisteravond voor het eerst in het openbaar met een paar cryptische zinnen op een voortijdig vetrek bij PSV. Op de vraag hoelang de technisch directeur en oefenmeester van de Nederlandse landskampioen het zelf nog kan opbrengen om te wachten totdat de club een Europese topspits aantrekt, hield hij even stil. ,,Hoe dat voor mij persoonlijk is? Ja, dat is op dit moment moeilijk te beantwoorden. Meer kan ik niet zeggen. Ik hoop dat het voor de goede verstaander duidelijk is'', sprak Hiddink na afloop van de nederlaag tegen Schalke 04.

Het contract van Hiddink bij PSV loopt na dit seizoen nog een jaar door, maar of hij volgend seizoen nog in dienst is bij de club, is allerminst zeker. In het contract zou een ontbindingsmogelijkheid zijn ingebouwd waardoor Hiddink tegen een bepaald bedrag zou kunnen vertrekken. De voorbije weken zinspeelden verschillende mensen in de nabije omgeving van Hiddink op een vertrek van succestrainer die ook parttime in dienst is als bondscoach van Australië. De zaakwaarnemer van Hiddink liet aan verschillende media weten dat Hiddink te groot voor PSV zou zijn geworden.

Het onderzoek dat de fiscus naar Hiddink is begonnen, zou de liefde van de oefenmeester voor Nederland niet hebben bevorderd. De coach werd een paar weken geleden verschillende keren uren achtereen verhoord over de vraag of hij wel in België woonachtig is geweest. Een paar weken geleden reageerde Hiddink zich na de thuiszege tegen AC Milan af door als een dolle de spelerstunnel in te rennen. In de kleedkamer zou hij schreeuwend zijn emoties de vrije loop hebben gelaten.

Oud-voorzitter Harry van Raaij stelde onlangs in het Eindhovens Dagblad dat de kwestie met de fiscus een rol kan spelen bij een eventueel besluit van Hiddink om PSV te verlaten. ,,Dat is een externe druppel die het proces van afscheid nemen makkelijker kan maken'', stelde Van Raaij. ,,Het is slechts een gevoel hoor, maar volgens mij ziet hij in PSV wel degelijk nog steeds een uitdaging. Ik denk eerder dat het randzaken zijn die hem ertoe kunnen bewegen te vertrekken.''

Hiddink plaatste zich vorige week met Australië, ten koste van Uruguay, voor het WK in 2006. The Aussies waren in 1974 – toen ook in Duitsland – voor het laatst actief bij de eindronde van het landentoernooi.