BELGIË

Ogenblikken met Astrid

Op 29 augustus 1935 verloor koning Leopold III in het Zwitserse Küssnacht de macht over het stuur van zijn Packard 120 cabriolet. Zijn jonge Zweedse echtgenote liet daarbij het leven. België, diep in de economische malaise, verzeilde met de klap ook in een emotionele crisis. Astrid was net dertig, mooi, elegant en uiterst geliefd bij het volk vanwege haar spontaniteit en ongedwongenheid. Het onlangs heropende museum BELvue, in het mooie Brusselse paleis waar Leopold en Astrid enige tijd woonden, wijdt een tentoonstelling aan deze Belgische Diana. Ogenblikken met Astrid belicht haar leven van haar opvoeding aan het Zweedse hof, het sprookjeshuwelijk met Leopold via de geboorte van Josephine-Charlotte en de latere koning Boudewijn tot het tragische ongeluk.

Ogenblikken met Astrid, BELvue Museum/Hôtel Bellevue, Paleizenplein 7, Brussel t/m 15 jan. Di t/m zo 10-17u. Inl 0032-25115578 & www.musbellevue.be

Ötzi

Zo'n 5.300 jaar eerder dan koningin Astrid overleed een andere tot de verbeelding sprekende figuur. Zijn gemummificeerde lijk, ouder dan de Egyptische mummies, werd in 1991 hoog in de Italiaanse Ötztaler Alpen ontdekt. Rond de gewelddadig om het leven gekomen hunebedbouwer ontstonden tal van legendes, zoals de vloek die iedereen zou hebben getroffen die met de ontdekking en het onderzoek te maken had. De expositie Ötzi de gletsjermummie reist de wereld rond en is nu in de Minderbroederskerk in Maaseik te zien. Met hypermoderne hologrammen, 3D-animaties en videoprojecties worden de resultaten van het Ötzi-onderzoek en het stenen tijdperk opgeroepen.

Ötzi de gletsjermummie, Minderbroederskerk, Boomgaardstraat, Maaseik, t/m 19 mrt, di t/m zo 10-17u.

En verder in Brussel

Fabergé, Juwelier van de Romanovs t/m 5 febr ING-Cultuurcentrum, Brussel 0032-25472292; Symbolisme in Rusland, De Blauwe Roos, t/m 5 febr Museum van Elsene, Brussel 0032-25156421.