Winst stijgt fors bij Air France-KLM

Air France-KLM heeft het eerste halfjaar een scherpe omzet- en winststijging geboekt. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij schrijft het goede resultaat vooral toe aan het synergie-effect na de fusie.

In de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar 2005/2006 steeg de omzet van Air France-KLM met 8 procent tot 10,8 miljard euro, de operationale winst ging met 46 procent omhoog naar 750 miljoen euro en de nettowinst kwam uit op 829 miljoen, 17 procent hoger. Dit bleek vanmorgen bij de presentatie van de kwartaal en halfjaarcijfers in Parijs.

,,De fusie tussen Air France en KLM werpt steeds meer haar vruchten af'', zei topman Jean-Cyril Spinetta. Het synergie-effect was vóór de fusie berekend op maximaal 490 miljoen euro per jaar, inmiddels is dit bijgesteld tot 610. ,,En zelfs dat is aan de voorzichtige kant'', aldus Spinetta.

Aan de kostenkant moest het bedrijf fors meer betalen voor brandstof. Het eerste halfjaar werd 1,72 miljard euro extra aan brandstof uitgegeven, een toename van 30 procent. Air France en KLM `hedgen' (afsluiten van termijncontracten) veel brandstof en konden daardoor een nog grotere stijging van de uitgaven voorkomen. De extra kosten werden ruimschoots gecompenseerd door een toename van de inkomsten. Air France en KLM zagen samen hun omzet in het passagiersvervoer stijgen met 10,5 procent en in het vrachtvervoer met 11,3 procent. Vooral naar bestemmingen in Azië en Noord-Amerika werden aanzienlijk meer passagiers vervoerd, tegen een hogere opbrengst per passagier.

Spinetta gaf aan dat KLM het nog altijd beter doet dan Air France in de combinatie. De financiële prestaties en de bezettingsgraad van KLM noemde Spinetta ,,uitzonderlijk'', die van Air France waren ,,goed''. ,,Maar wij zijn bezig KLM in te halen'', zei Spinetta, die topman is van de holding én president-directeur van Air France. Volgens Leo van Wijk, tweede man in de holding en bestuursvoorzitter van KLM, was KLM rond de fusie, in mei 2004, al bezig met een kostenbesparingsoperatie. Air France begon daar later mee.

De koers van het aandeel Air France-KLM steeg vanmorgen met bijna 4,1 procent tot 15,30 euro.