Wiegel kapittelt Hirsi Ali in brief

VVD-erelid Hans Wiegel heeft vanochtend per brief geëist dat zijn partijgenote Ayaan Hirsi Ali haar standpunten herziet. Daarmee is het conflict tussen de VVD-coryfee en het Kamerlid geëscaleerd, nadat Hirsi Ali gisteren kritiek op zijn standpunten had geuit.

Wiegel roept zijn partijgenote op haar mening over ,,de vrijheid van onderwijs, de integratie en het omgaan met ons allochtone volksdeel'' te wijzigen. Hij stelt dat Hirsi Ali met haar opstelling ,,geen bruggen slaat, maar wiggen drijft en kloven verbreedt'' en weigert een gesprek met haar als zij haar standpunt niet herziet. ,,Ik hoop dat u – in de beste liberale traditie – wilt kiezen voor verdraagzaamheid en respect voor andersdenkenden. Doet u dat niet, dan leidt dat tot een verscherping van tegenstellingen in ons volk. Doet u dat wel, dan ben ik graag bereid tot een gesprek'', aldus Wiegel.

Hirsi Ali zocht gisteren contact met Wiegel nadat deze boos had gereageerd op een interview met Hirsi Ali in het Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2005. Daarin had zij hem verweten ,,reactionair'' te zijn en de ,,werkelijkheid te ontkennen'' door de vrijheid van onderwijs te blijven verdedigen. Wiegel stuurde Hirsi Ali daarop gisteren al een eerste brief met ,,een welgemeend advies: niet op de persoon spelen, geen wiggen drijven, niet zo fanatiek, respect voor andersdenkenden en verdraagzaamheid: zo kunnen wij onze Nederlandse samenleving versterken en een toekomst bieden''.

Vanmorgen zei Hirsi Ali desgevraagd dat de kwalificatie `reactionair' ,,te veel op de persoon was, te hard'', maar zij nam inhoudelijk geen afstand van het in het boek gepubliceerde interview. Zij stelde Wiegel gisteren op verzoek van VVD-fractievoorzitter Van Aartsen voor een gesprek te hebben over de kwestie. Wiegel zegt in zijn tweede brief dat het hem niet deert reactionair genoemd te worden, ,,integendeel''. Hij overweegt zich kandidaat te stellen voor het premierschap in 2007.

Ook minister Donner (Justitie, CDA) neemt vandaag in een interview in de Groene Amsterdammer afstand van Hirsi Ali. Hij keert zich tegen haar opvatting dat een liberale islam onmogelijk is.

    • Egbert Kalse