`VROM beschadigt corporatiedirecteur'

De rechtbank in Utrecht heeft gisteren forse kritiek geuit op een onderzoeksrapport van het ministerie van VROM, waarin de ex-directeur van woningbouwcorporatie Portaal wordt beschuldigd van zelfverrijking. De kritiek betekent een tegenvaller voor Portaal, de derde woningcorporatie van Nederland, in haar poging om onder de door ex-directeur A. van Usen geëiste vergoeding van ruim 600.000 euro uit te komen.

De rechter laakte het ontbreken in het rapport van de verklaringen van (ex-)werknemers van Portaal waarop de conclusies in het rapport zijn gebaseerd. Door het rapport toch op te voeren in de rechtszaal, draagt Portaal bij aan de ,,beschadiging'' van Van Usen, aldus de rechter.

Het onderzoek van VROM betreft de aan- en verkoop van een kantoorpand van Portaal in Arnhem. Van Usen kocht het pand van Portaal en verkocht het binnen twee jaar weer terug aan de corporatie. Daarbij boekte hij ruim 630.000 euro winst. De advocaat van Portaal, E. Servatius, beweerde gisteren dat Van Usen de woningcorporatie ,,willens en wetens'' verkeerd heeft ingelicht over de vergoeding van kosten voor onderhoud aan het pand. Van Usen ontkent dit.

Van Usen maakt aanspraak op een contractuele vergoeding en een afvloeiingsregeling van bij elkaar 600.000 euro sinds hij in januari van dit jaar bij Portaal op non-actief is gesteld wegens een vertrouwensbreuk met de regiodirecteuren. Kort daarna, in februari, begon VROM een onderzoek tegen Van Usen. De rechter noemde dat gisteren ,,opvallend''.

Volgens de advocaat van Van Usen, C. Kat, ,,spelen VROM en Portaal onder één hoedje''. Portaal zou volgens haar hopen op basis van het VROM-onderzoek onder betaling van de vergoedingen uit te komen.

Advocaat Servatius ontkende gisteren dat Portaal VROM om het onderzoek heeft verzocht. De woningcorporatie heeft ook altijd ontkend de regeling met Van Usen te zijn overeengekomen.

In september constateerde de rechtbank al dat het ontslag op staande voet van Van Usen door Portaal, in juni van dit jaar, onrechtmatig is geweest. Dat ontslag vond plaats nadat VROM een eerder onderzoek was gestart naar het declaratiegedrag van Van Usen. Als directeur heeft Van Usen dit voorjaar drie dinerbonnen ter waarde van ruim 700 euro laten antedateren, wat hij zelf erkent. Volgens hem hadden de diners een zakelijk karakter en was van benadeling van Portaal geen sprake. De rechter volgde deze zienswijze.

Dat Portaal na deze uitspraak nu probeert om met een ander VROM-onderzoek ook de betaling van de contractuele vergoeding af te wenden, noemde de rechter gisteren ,,een stukje misbruik van het procesrecht''. Portaal heeft ook steeds ontkend de afvloeiingsregeling met Van Usen te zijn overeengekomen, zoals de ex-directeur beweert.