Vier dagen zonder water

Een explosie in een petrochemische fabriek in Noordoost-China heeft de rivier de Songhua ernstig verontreinigd. Daarom heeft de overheid besloten om de waterleiding in het 9 miljoen miljoen inwoners tellende gebied rond de stad Harbin zeker vier dagen af te sluiten. Dat is vandaag door de Chinese autoriteiten bevestigd.

Het water werd vannacht afgesloten nadat de bewoners twee dagen eerder, toen zij hoorden dat het water zou worden afgesloten, waren begonnen om gebotteld water te hamsteren.

De explosie had 13 november plaats in de stad Jilin, zo'n 380 kilometer stroomopwaarts van Harbin. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. Ongeveer 10.000 mensen werden geëvacueerd, maar zij mogen inmiddels terug naar hun huizen.

De fabriek staat niet ver van de rivier, en Chinese kranten berichten dat er benzeen in het water is terechtgekomen. Benzeen is zeer giftig en kankerverwekkend. Vijftien ziekenhuizen zijn in paraatheid gebracht om slachtoffers van vergiftiging op te vangen.

Volgens een Chinese ambtenaar voor milieuzaken bereikt het vervuilde water de stad Harbin vandaag, en moet het er vrijdagmiddag weer voorbij gestroomd zijn. Harbin betrekt zijn drinkwater uit de rivier de Songhua.

De overheid zei oorspronkelijk dat het water zou worden afgesloten om de waterleiding te repareren, maar de bevolking geloofde dat niet. Die kreeg in de plaatselijke kranten beelden te zien van dode vis in de rivier ten gevolge van de explosie in Jilin. De overheid heeft vandaag plastic tonnen met drinkwater aangevoerd, maar de hoeveelheid is niet voldoende voor het gebruik van één dag.

Volgens Fu Tao, hoofd van het Onderzoeksinstituut voor Waterbeleid in Peking, had Harbin door een betere voorbereiding kunnen voorkomen dat de waterleiding volledig moest worden afgesloten. ,,Maar Harbin heeft zijn verantwoordelijkheidsbesef getoond door de huidige strenge maatregelen te nemen. Het zou erger zijn geweest als een stad de waterleiding zonder voorafgaande waarschuwing zou afsluiten of als men in stilte doorging met het leveren van vervuild water.''