Venetië redden? Krik 't op

Venetië zakt en het zeewater stijgt. Steeds vaker staat het beroemde San Marcoplein daardoor onder water. Al jaren discussiëren waterbouwkundigen over de vraag hoe de kuststad van de ondergang te redden. Vandaag presenteren lokale kranten twee nieuwe futuristische plannen. Beide voorzien in het optillen van de stad.

Giuseppe Gambolati, professor te Padua, wil de stad in één keer omhoog drukken. Door twaalf gaten in de grond zou zeewater naar zevenhonderd meter diepte onder Venetië moeten worden gepompt. Het zand onder de stad zou erdoor uitzetten. Hierdoor zou een opwaartse druk ontstaan en, hup, de stad zou herrijzen. Venetië kan op deze manier in tien jaar 30 centimeter stijgen. Precies zoveel als de stad in 300 jaar is gezakt. ,,Er is veel in de geschiedenis van de wetenschap dat aanvankelijke futurisme leek, maar later toch is gerealiseerd'', aldus Gambolati vandaag in de Gazzetino di Venezia. Hij wil een proef doen in een aan Venetië grenzend gebied.

Andere ingenieurs willen de stad zelfs twee meter opkrikken, zo meldt de tweede Venetiaanse krant, La Nuova Venezia, vandaag. Roberto Zago, ingenieur en directeur van het bedrijf Soles Spa, wil stalen buizen deels gevuld met beton onder de huizen de grond indrukken. In de buizen worden smallere stalen palen met aan de onderkant een krik omlaag gelaten. Als alle palen zijn gekoppeld aan een betonnen plateau onder de huizen, worden de krikken aangezet en kan een huis of een huizenblok twee meter omhoog worden gedrukt. ,,De uitvinding van de eeuw'', meent Zago die een eerste experiment wil doen onder een aantal huizen. Hij belooft alles terug te betalen als dat mis zou gaan.

Zago's plan kost 11 miljard euro, dat van Gambolati 100 miljoen.