Terreurverdachte ontsnapte na brand

Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost is een 30-jarige Algerijn ontsnapt die zou worden uitgezet omdat hij wordt verdacht van terroristische activiteiten.

De Algerijn, die illegaal in Nederland verbleef, kwam voor op de zogeheten `lijst van 150', een bestand van moslimradicalen die door de inlichtingendienst AIVD extra in de gaten worden gehouden. De man kwam is daarom ter sprake gekomen in de `CT-infobox', waarin inlichtingendienst AIVD, het OM, de politie, de naturalisatiedienst IND en de militaire inlichtingendienst MIVD informatie uitwisselen. Op grond hiervan werd besloten de man uit te zetten naar Algerije – waarschijnlijk omdat er onvoldoende verdenkingen tegen hem waren om een strafrechtelijk onderzoek te starten. De man zou in 2003 al eens Duitsland zijn uitgezet en opereerde hij onder vele, verschillende schuilnamen. Begin 2005 werd de man in Nederland tot ongewenst vreemdeling verklaard. In oktober werd een eerste poging ondernomen de man op een vliegtuig naar Algerije te zetten. Aangezien de man zich daarbij zeer hevig verzette, mislukte die poging. De man verbleef daarom in het cellencomplex op Schiphol in afwachting van een nieuwe uitzet-poging.

In de nacht van 26 op 27 oktober brandde de vleugel waar illegale vreemdelingen gedetineerd zaten, grotendeels af. Daarbij kwamen elf mensen om het leven. Elf anderen wisten te ontsnappen. Vijf zijn nog voortvluchtig, onder wie de 30-jarige Algerijn. Justitie wil niet reageren op de ontsnapping.