Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Gesprek met Dolores Zorreguieta, de halfzus van prinses Máxima, over haar relatie met Máxima, hun vader Jorge Zorreguieta en haar expositie in het Cobramuseum in Amstelveen. De tentoonstelling wordt vrijdag in bijzijn van Willem-Alexander geopend. Verder aandacht voor het huisvestingsbeleid van de gemeente Rotterdam, die mensen met een lager inkomen uit achterstandswijken weert. Ned.2, 18.25-19.00u.

Netwerk. Onder meer waarschuwt de gewezen non Karen Armstrong voor de verharding van de houding tegen moslims, ook in Nederland. Zij schrijft al tientallen jaren over de grote wereldreligies en hun onderlinge strijd. secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, heeft haar gevraagd deel te nemen aan een commissie die een brug moet slaan tussen beschavingen en religies. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Discussie over de mogelijkheid om ouders die hun kind ernstig mishandelen gedwongen anticonceptiemiddelen te geven. Verder een gesprek met de Iers-Amerikaanse schrijver Frank Mccourt over zijn nieuw boek

Teacherman. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

Honey we're killing the kids. Serie waarin ouders kunnen zien welk effect hun levensstijl zal hebben op hun kinderen over veertig jaar. Michael spendeert veel tijd aan zijn eigen eten en heeft als favoriete sport darts. BBC1, 20.00-21.00u.

Het uur van de wolf. Vanavond staat Jan de Wolff centraal, de artistiek directeur van het Muziekgebouw aan 't IJ. Hij heeft grootse plannen met het gebouw. Ned.3, 20.55-22.00 uur.

Unsere 50er Jahre - Wie wir wurden, was wir sind. Tweede aflevering van een 6-delige serie over het toekomstbeeld van Duitsers in de jaren '50 van de vorige eeuw. Begin jaren '50 zijn nog steeds miljoenen vluchtelingen op zoek naar een nieuw thuis. De familie van Dorothea Steinkirchner uit Orlau, tegenwoordig Tsjechië, belandt in Beieren. Rose Brock uit Halle wacht al drie jaar op een levensteken van haar verdwenen vader. ARD, 21.45-22.30u.

The owls and the orchard. Reportage over twee uilen die zich in een boomgaard in Herefordshire hebben gevestigd en daar hun jongen opvoeden. BBC2, 21.50-22.00u.

Life in the undergrowth: Invasion of the land. Natuurserie over insecten en andere ongewervelde dieren met vanavond duizendpoten, slakken en wormen. Rond 400 miljoen jaar geleden verlieten dieren voor het eerst het water om op het land te gaan leven. BBC1, 22.00-23.00u.

Profiel: Beatrix. Herhaling van het portret van koningin Beatrix met mensen die haar goed kennen, zoals oud-premier Ruud Lubbers en cabaretier Paul van Vliet. Ned.1, 22.35-23.20u.

The great warming. Dat de aarde warmer wordt, is geen nieuws meer. Maar wat kunnen we er aan doen? Deze driedelige reportageserie, weggedrukt naar het einde van de avond, besteedt aandacht aan oude en nieuwe technieken om het broeikaseffect tegen te gaan. Vanavond het slot, getiteld De planeet van onze kinderen. Ned.3, 0.05-0.55u.

Watergate. De Evangelische Omroep zendt een tweedelige documentaire uit over het politieke schandaal dat zich afspeelde in het Watergate hotel in Washington. Overigens is dit hotel nog steeds te boeken: watergatehotel.com. Ned.1, 23.20-00.25u.

Te dik om af te vallen. Aflevering in een serie waarin mensen met een ernstig overgewicht trachten af te vallen. Ze worden, samen met hun partners, negen maanden lang gevolgd bij de emotionele weg die ze moeten afleggen. SBS6, 23.25-23.55u.

PRAATPROGRAMMA

De wereld draait door. Gesprekken met documentairemaakster Menna Laura Meijer, die de jeugddocumentaire Boys maakte. Verder de psycholoog Bram Bakker uit Amsterdam over o.a. het nieuwe blad Minds en creatief directeur Erik Kessels over zijn reclamebureau KesselsKramer. Ned.3, 19.00-19.55u.

Breek de week. Fractieleider van het CDA in de Tweede Kamer Maxime Verhagen praat met presentator en makelaar Harry Mens in Paleis Lange Voorhout in Den Haag. RTL7, 23.10-23.40u.

Barend & Van Dorp. Gast is onder anderen Trouw-columnist Willem Breedveld, die vertelt over zijn boek De Stamtafel Regeert. Verder een optreden van De Dijk. Talpa, 22.30-23.30u.

AMUSEMENT & DRAMA

Grazend Nederland. Zoektocht naar de eetgewoonten in Nederland met vanavond aandacht voor wat vies is. Met slakkenkweker Math Theunisz, die zo'n 800.000 tot 900.000 slakken per jaar kweekt en een bezoek aan het smaaklaboratorium van de Universiteit van Wageningen, waar ze slikreflexen, hersenactiviteit en hartslag meten bij het eten van vieze producten. Ned.3, 19.55-20.25u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Schalke 04 en PSV in de Champions League. Op de Belgische tv-zender Canvas wordt de wedstrijd Anderlecht-Chelsea uitgezonden. Ned.2, 20.00-22.40 & België 2 (Canvas), 20.30-23.40u.